ГРАД ОСЛОНАЦ МАТИЦИ СРПСКОЈ: Нови Сад наставља подршку нашој најстаријој установи културе

З. ГРУМИЋ

05. 12. 2020. у 07:00

ГРАД ОСЛОНАЦ МАТИЦИ СРПСКОЈ: Нови Сад наставља подршку нашој најстаријој установи културе

Фото Н. Карлић

МАТИЦА српска је знала и зна да има свој Нови Сад и да на свој град она увек може да се ослони, изјавио је јуче градоначелник Милош Вучевић и најавио наставак финансијске подршке тој нашој најстаријој књижевној, културној и научној установи културе.

- Нови Сад и Матица српска су нераскидиво повезани и наша је обавеза и привилегија да сарађујемо и да видимо шта још можемо да урадимо, да помогнемо њен рад. Пре пет година доведен је у питање опстанак "Летописа Матице српске", безмало двовековног књижевног часописа. Матица је и тада знала да има свој Нови Сад и да увек може да се ослони на њега. Данас је то лакше, јер у финансијској подршци дела њених активности, са Градом учествују и Република и Покрајина. У претходне три године из градског буџета издвојено је око 12 милиона динара за Матичине пројекте, а улагања ће бити настављена.

НАСЕЉА БАЧКЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК је похвалио завршетак још једне књиге из Матичине едиције "Атлас насеља Војводине", посвећене насељима Бачке, са подацима праћеним географским картама, историјским чињеницама и демографским прегледом те регије. Раније су објављени "Насеља Срема" и двотомна "Насеља Баната".

Председник Матице српске Драган Станић је изразио велику захвалност за све оно што је Град за осам година урадио за ту институцију а посебно за помоћ у неким кризним тренуцима.

- И сада је ситуација тешка, због епидемије, али ми функционишемо и радимо, уз одређене редукције наших активности. То се односи пре свега на присуство грађана нашим програмима чија се реализација више ослања на интернет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)