ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ И ЛАКШЕ ДИШУ: Деспотовац, први у Централној Србији, добио ЕКО котларницу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

05. 12. 2020. у 12:38

ЈАВНЕ објекте у Деспотовцу од 9. новембра греје градска котларница на дрвну сечку, са топловодом и подстаницама - прва овог типа у централној Србији.

ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ  И ЛАКШЕ ДИШУ: Деспотовац, први у Централној Србији, добио ЕКО котларницу

Фото З. Глигоријевић

Изградњу је са 210 милиона финансирала Канцеларија за управљење јавним улагањима Владе Србије, чији су инжењери били задужени и за стручни надзор, а радови су - поред реконструкције и доградње котларнице - обухватили и постављање још 1.000 метара топловодне мреже, те подизање пет топлотних подстаница.

- Захваљујући напорима тима који је учествовао у реализацији овог значајног пројекта, у којем је био и председник Скупштине општине Деспотовац Златко Марјановић, први у овом делу Србије смо добили котларницу на биомасу, са најмодернијом и потпуно аутоматизованом опремом. Поред тога што ће грејање у свим објектима који су повезани на овај систем бити знатно квалитетније, очекујемо и уштеду при куповини енергената, од готово 40 одсто у односу на потрошњу коју су ови објекти имали у досадашњем периоду - истиче председник Општине Никола Николић.

Фото СО у Деспотовцу

 

Приликом опредељивања за овај систем грејања, пресудно је било и смањивање аерозагађења.

С обзиром на то да су Техничка школа, Вртић "Рада Миљковић" и Дом здравља имали котларнице на угаљ, а да су котларнице у КСП "Стан" и ОШ "Деспот Стефан Високи" за грејање користиле мазут, гашењем ових пет димњака ће се у Деспотовцу много лакше дисати. Јер, због високог степена искоришћења котлова, те филтера којима су опремљени димњаци у овој котларници, емисија штетних гасова ће у наредном периоду бити неколико стотина пута мања него претходних година. Уосталом, управо због тога овакве котларнице "ничу" и у градовима Аустрије, Немачке и Словеније.

(Објављивање овог садржаја финансијски подржала Општина Деспотовац)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)