СИЈАЛИЦЕ ЋЕ ГОДИШЊЕ УШТЕДЕТИ 75 ХИЉАДА ЕВРА: У Суботици замењена улична расвета

Ј.Л.

04. 12. 2020. у 16:48

СИЈАЛИЦЕ ЋЕ ГОДИШЊЕ УШТЕДЕТИ 75 ХИЉАДА ЕВРА: У Суботици замењена улична расвета

J. J. BALJAK

НА суботичким улицама почела је модернизација јавне расвете која би требало да донесе уштеде од око 75 хиљада евра годишње.

Град Суботица реализовао пројекат јавно-приватног партнерства за уличну расвету са фирмом из Мађарске „Смарт Енерџи Инвестмент Кфт", која је финансирала целокупну имплементацију пројекта.

Ново осветљење има дупло бољи квалитет осветљености, што је од изузетног значаја за безбедност на улицама, како за пешаке, тако и за возаче.

Гарантована уштеда електричне енергије је 72,82 одсто, а побољшаће се енергетска безбедност и смањити емисија угљен-диоксида за око 8.300 тона годишње, односно више од 107.900 тона за 13 година.

Овакав ефекат смањења емисије угљен-диоксида представља посебан куриозитет у временима повећаног аеро загађења, у складу са свим препорукама.

- Град Суботица овим пројектом не улази у кредитно задужење и сва уграђена опрема и све примењене мере се одмах по уградњи предају у власништво Граду, без накнаде - изјавио је Обрад Тадић, директор фирме „Смарт Енерџи Инвестмент Кфт“.

Први најзначајнији ефекти су већ остварени, а огледају се у томе што је у претходних пет месеци, колико је трајала имплементација, експлоатација ефеката повећања квалитета, остварена уштеда за енергију и одржавање пројеката, била без накнаде. То представља добар увод за квалитетно партнерство. Препознавање јавно-приватног партнерства и имплементација за сваки град или општину је истовремено и улагање у будућност

Уграђено је око 12.900 светиљки са око 270 система за укључивање и искључивање, а свака од нових ЛЕД светиљки требало би да има животни век од 25 година.

По речима градоначелника Стевана Бакића, овим пројектом је Суботица постала још један град у нашој земљи који има уличну расвету према прописаним европским стандардима.

- Град не издваја нова средства, али трошкове које имамо за јавно осветљење можемо боље да искористимо за друге важне сегменте развоја. Добили смо значајно улагање у комуналну јавну инфраструктуру, а да нисмо издвојили средства. Напротив, овакав посао нам ствара уштеде у односу на досадашње трошкове - истакао је Бакић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)