КОНТРОЛИШИТЕ ПОШТОВАЊЕ КАРАНТИНА: Начелник Моравичког округа апеловао на локалне челнике

В. И.

02. 12. 2020. у 18:09

КОНТРОЛИШИТЕ ПОШТОВАЊЕ КАРАНТИНА: Начелник Моравичког округа апеловао на локалне челнике

Фото: В. Илић

НАЧЕЛНИК Моравичког управног округа Слободан Јоловић упутио је писмо челним људима у локалним самоуправама, руководиоцима републичких и локалних инспекција, полиције и комуналне милиције, завода за јавно здравље и здравствених установа.


У њему између осталог, наводи да “у овом тренутку треба смањити притисак инспекцијских надзора на регистроване привредне субјекте трговинске, угоститељске и услужних делатности, пошто се након једномесечне контроле ових објеката дошло до закључка да се поштују противепидемијске мере за спречавање ширења заразне болести Ковид-19, а тежиште усмерити на контролу поштовања решења санитарне инспекције о ограничењу слободе кретања физичких лица која су стављена у карантин ради спречавања ширења заразне болести”.

У писму се наводи да проблем у овом тренутку не представља категорија контролисаних привредних субјеката, већ грађани који се неодговорно понашају и непоштују мере кућне изолације.

- Окупљање на славама, слављима и сахранама, посебно на подручју општина Ивањица и Лучани допринели су неконтролисаном ширењу вируса Ковид-19, па ће се у наредним данима спровести заједничка акција надлежних здравствених установа, санитарне инспекције, инспекција ЈЛС и полиције, у којој ће се посебна пажња посветити изолацији и контроли поштовања решења санитарне инспекције о ограничењу слободе кретања физичких лица која су стављена у карантин – поручио је Јоловић.

За непоштовање ове мере прописана је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара, а у случају тежих последица по здравље становништва и кривична одговорност и казна затвора.

- Планирање, одабир објеката и догађаја за појачан инспекцијски надзор врши се на надељном ниову у зависности од процене ризика. Контролама управља санитарна инспекција, а од недавно овлашћења су добили комунална инспекција и комунална милиција. И даље, у контроле ће бити укључено више републичких и локалних инспекција и други надлежни државни органи – закључио је Јоловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)