ПАРАЋИНСКОЈ БОЛНИЦИ ЈОШ СЕДАМ РЕСПИРАТОРА: Све проблеме решавају уз подршку Министарства здравља

З. Рашић

01. 12. 2020. у 18:22

ПАРАЋИНСКОЈ БОЛНИЦИ ЈОШ СЕДАМ РЕСПИРАТОРА: Све проблеме решавају уз подршку Министарства здравља

Фото: З. Рашић

У ПАРАЋИНСКОЈ Општој болници на ковид-одељењу тренутно се лечи седамдесет болесника од којих је осам на респиратору, тако да је ситуација и даље критична, а епидемија у пуном замаху.

То потврђује податак да је у протекла 24 сата у болничкој ковид-амбуланти било сто прегледа, једанаест отпуста са одељења, исто толико пријема, а један пацијент мушког пола (62), који је имао придружене болести, нажалост, изгубио је битку са вирусом.

Да је ситуација критична потврђује и потрошња кисеоника која је, према наводима директора параћинске болнице, др Саше Бацића, у редовним околностима била око тону месечно, а сада је утрошак 1,2 тоне за 24 сата. То је битан проблем у функционисању јер, како је навео Бацић, од 70 хоспитализованих пацијената, бар 65 захтева неку врсту кисеоничке потпоре, а због ограничених капацитета гасних инсталација, иако су они повећани, веома тешко је омогућити да адекватна количина кисеоника дође до сваког пацијента.

- Максимално се трудимо да све то у ходу решавамо уз апсолутну подршку Министарства здравља. Пре три дана смо добили два респиратора, јуче смо добили још пет, тако да тренутно Општа болница у Параћину има 14 клиничких респиратора и два транспортна. Нажалост, већина њих је у функцији, што се раније никад није дешавало. То нам говори о озбиљности ситуације, па зато опет апел становницима општине Параћин да носе заштитне маске, да поштују физичку дистанцу, да избегавају скупове и окупљања у затвореним просторијама – рекао је др Бацић.

Кад су у питању здравствени радници, број новозаражених у параћинској болници је мањи од броја излечених, што охрабрује. Тренутно има 14 заражених медицинских радника и 4 немедицинска, а само два запослена су у изолацији.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)