КУСТОСИ О ИЗЛОЖБИ, КРУШЕВЉАНИ О СВОМ ДЕТИЊСТВУ: Изложба “Више од игре” у Кући Симића у Крушевцу, сада и на Фејсбуку (ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

30. 11. 2020. у 20:39

КУСТОСИ О ИЗЛОЖБИ, КРУШЕВЉАНИ О СВОМ ДЕТИЊСТВУ: Изложба “Више од игре” у Кући Симића у Крушевцу, сада и на Фејсбуку (ВИДЕО)

Фото: Фацебоок

ИЗЛОЖБА “Више од игре-некад и сад”, свечано отворена 10.новембра у Кући Симића у Крушевцу, може се погледати и “онлине”.

О заборављеним дечијим играма из 20.века, сакупљеним фотографијама и више од 100 играчака, које су послали или лично доносили Крушевљани, на ФБ профилу ове галерије говоре кустоси музеја и аутори ове изложбе, а свакога дана,од ове недеље, објављују се и сведочења 14 Крушевљана о њиховом детињству.

У оквиру поставке могу се погледати и врло старе играчке из етнографске збирке Народног музеја (праћке, прангије,зврк,дрвени пиштољи и пушке).

Како су се играле “шуге”, “жмурке”, “нека бије нека бије”, “залеђени деда” и још бројне друге игре нешто је теже видети и лично,иако је посета могућа уз обавезно ношење заштитне маске.

Да би се дошло до изложбеног простора, потребно је “прескакати” градилиште на Тргу косовских јунака. Радно време Куће Симића је ових дана од 8 до 15 сати, а тада су у пуном раду грађевинска механизација и радници ангажовани на реконструкцији Трга.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)