КОРОНА У ДОМУ ЗА ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ У ИЗВОРУ: Монахиње повучене из објекта, о корисницима брину волонтери

Novosti online

30. 11. 2020. у 19:50

ПРЕМА непотврђеним информацијама, у Дому за ометене у развоју у Извору код Параћина тренутно има више од 70 заражених штићеница и особља, док стари подаци, потврђени, од петка казују да међу 87 штићеница има 14 заражених корона вирусом.

КОРОНА У ДОМУ ЗА ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ У ИЗВОРУ: Монахиње повучене из објекта, о корисницима брину волонтери

Фото АП

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања потврдило је да је прва појава инфекције корона вирусом у Домском одељењу за смештај одраслих и старијих са интелектуалним тешкоћама и тешкоћама у комуникацији "Извор" забележена 23. новембра, када је и потврђен први случај. У саопштењу министарства се не наводи број тренутно заражених штићеница, као ни њихово здравствено стање.

- Домско одељење за смештај одраслих и старијих са интелектуалним тешкоћама и тешкоћама у комуникацији "Извор" при Центру за социјални рад Параћин функционише у оквиру Манастира света Петка. Прва појава обољевања забележена је 23. новембра. Појавом првих оболелих корисница монахиње су повучене из објекта - наводе из министарства.

О корисницама брину две медицинске сестре волонтерке и један лекар волонтер. У сарадњи са кризним штабом и Општом болницом у Параћину обезбеђене су још четири медицинске сестре и један лекар, који су ангажовани да пруже помоћ корисницима.

87 одраслих штићеница

Како је рекла мати Гликерија, за сада нема новооболелих. Према њеним речима, монахиње су све добро, али, како каже, оне нису хтеле да се тестирају, јер ниједна није имала симптоме. За дан, два су сви прегледани, каже, доктор је долазио и све је одрађено.

- То су све одрасле особе, тренутно има 87 штићеница, од 20 до 70 година. Њима треба помоћ и око пресвлачења, треба да се нахране, напоје. Тренутно две монахиње обилазе штићенице, не можемо све ни да идемо - каже мати Гликерија за Телеграф.

Апел са Фејсбука

Како је рекао јеромонах Георгије, апел који је објављен на Фејсбуку у коме се наводи да је потребна физичка помоћ око штићеница Дома, није требало да буде објављен на тај начин, да за њега чује шира јавност. Сходно томе, он је замолио да се број телефона не објављује, рекавши да се нада да ће се неко јавити "појединачно", односно неговатељице које би помагале док је у току карантин у Дому.

Центар за социјални рад Параћин је у сталној комуникацији и координацији са кризним штабом, Општом болницом, локалном самоуправом и ресорним министарством.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)