БЕЗ ОПРЕЗА ДО ПРЕОПТЕРЕЋЕЊА СИСТЕМА: Градоначелник позвао Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације

И.Митић

30. 11. 2020. у 17:01

БЕЗ ОПРЕЗА ДО ПРЕОПТЕРЕЋЕЊА СИСТЕМА: Градоначелник позвао Лесковчане да схвате тежину епидемиолошке ситуације

Фото: И.Митић

ЛЕСКОВАЧКИ Завод за јавно здравље је оценио да постоји тенденција да епидемиолошка ситуација у Лесковцу пређе из неповољне у ванредну због чега је и препоручио увођење ванредне ситуације што је градски Штаб и учинио.

- Увођењем ванредне ситуације најозбиљније упозоравамо грађане да схвате тежину тренутне епидемиолошке ситуације, али и незавидни положај здравствених институција и запослених у здравству. Они су до сада успевали да одговоре изазовима, али стање постаје алармантно, јер је за само недељу дана попуњеност болничких капацитета повећана за 75 одсто – казао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација веома тешка и да, уколико се опрез не повећа, може доћи до преоптерећења здравственог система. У лесковачкој ковид болници тренутно се лечи 145 пацијената.

Фото: И.Митић

Горан Цветановић

- Зато је важно да поштујемо мере и да помогнемо здравственим радницима, јер су то људи који већ осам месеци раде у изузетно тешким условима, а донекле су животи свих нас у њиховим рукама. Иако је Дом здравља, прошле недеље, оформио и четврту ковид амбуланту запослени имају много посла. Број прегледа из дана у дан расте, а дневно имају скоро 300 пацијената – казао је Цветановић.

Пре овог таласа вируса у Општој болници је обезбеђен резервоар кисеоника већег капацитета као и кисеоничка места за све кревете на Грудном, Инфективном и Онколошком одељењу. Лесковачкој болници, која сада има и улогу респираторног центра, послата је и додатна опрема – мобилни рендген, још пет респиратора и друга опрема.

Пацијенти са негативним ПЦР тестом, а са амбулантном терапијом, биће премештени, до потпуног опоравка, из болнице у Службу за палијативну негу у Власотинцу. Ова одлука је донета са циљем растерећења нишких и лесковачких здравствених установа.

Штаб за ванредне ситуације је надлежним службама наложио ригорозне контроле и појачану дезинфекцију, а грађане позвао да схвате озбиљност опасности која угрожава здравље становништва и да своје контакте сведу на неопходни минимум, уз примену препоручених противепидемијских мера. Свима је препоручено и то да предстојеће славе обележе у кругу породице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)