СВИЊОКОЉ У ЈАДРУ: Сећање на бивши празник

В. М.

30. 11. 2020. у 08:41

СВИЊОКОЉ У ЈАДРУ: Сећање на бивши празник

Фото: В. Митрић

29. новембар као Дан Републике, у заједничкој нам држави СФРЈ, био је и прошао, али је, код већине људи, остала навика да свињокољ обаве баш на уочи тог дана на сам дан или који дан касније.

Лозничанин Живота Исаковић, учесник у једном од овдашњих свињокоља, каже да  није одрекао  традиције да се мобом обаве ови важни послови у домаћинству, али ни сећања на Дан Републике, као највећи празник у некадашњој СФРЈ.

- То је наша прошлост, не тако давна,  то су, за мене, године  лепе и славне биле и остале -каже Исаковић, некадањши председник омладине у Лозници, командант омладинских радних бригада, командант Савезне радне акције „Подриње Колубара“. Радимо и спремамо зимницу, иако се не слажемо политички, и све протиче у најбољем реду.Сложни смо да човек треба да се ослања на човека, да будемо једни уз друге и кад се пева и кад се тугује.

Дан Републике у СФРЈ био је нерадни дан, па су свињокољи установљени баш у те дане, али су, и тад као и сад, другови видили рачуна да то не буде у дане када је мена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)