ИЗБОРИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: За место градоначелника се боре четири кандидата

И. Радуловић

28. 11. 2020. у 15:53

ИЗБОРИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: За место  градоначелника се боре четири кандидата

Фото: И.Радуловић

ИЗБОРОМ Горана Ракића за потпредседника косовске владе и министра администрације и локалне самоуправе остало је упражњено место градоначелника Северне Митровице за које ће се сутра, на превременим изборима, надметати четири кандидата.

Испред Српске листе поверење грађана жели да добије Милан Радојевић, а у трци су још и независни кандидат Душан Милуновић, као и представници албанских партија Самооопредељења и Демократске партије Косова Ерден Атић и Фљорент Аземи.

Током предизборних активности, које су се овог пута одвијале у другачијем облику и атмосфери због ситуације са коронавирусом, Радојевић је обилазио своје суграђане, али и најавио наставак инфраструктурних пројеката који ће бити од великог значаја за овај град.

Он је више пута поновио да гласом за њега и Српску листу, грађани дају свој глас политици континуитета и опстанку српског народа на Косову и Метохији.

"Глас за Српску листу је и подршка политици председника Александра Вучића која за наш народ на овим просторима значи очување мира и стварање услова за бољи живот свих грађана. Северна Митровице је у последњих шест година била велико градилиште и уколико добијем потребну подршку грађана, ја и мој тим наставићемо у том смеру, а све у циљу обезбеђивања што бољих услова за живот овдашњег становништва", рекао је Радојевић за Новости.

Он је додао да ће врло брзо почети изградња новог културног центра са више од пет хиљада квадрата чиме ће уметници из овог града, после више од две деценије, добити свој дом и услове за рад какве заслужују.

Насупрот њему, независни кандидат Душан Милуновић сматра да је један од највећих проблема овог града ненаменска подела општинског буџета, где, како каже 65 одсто иде на плате, а 25 на робе и услуге.

То није одрживо и зато ће ненаменска расподела буџетских средстава бити мој први корак који ћу предузети уколико будем изабран на ту позицију", закључио је Милуновић.

Његов циљ је и да Северној Митровици врати стари сјај, као што је то некада била, али и да више људи буде укључено у политички и друштвени активизам у граду.

Мишљење албанског кандидата и представника Самооопредељења Ердена Атића је да у Северној Митровици живот није онакав какав би требао да буде и да су, по његовим речима, за то криве „паралелне институције и криминал".

- Проблем у Северној Митровици стварају паралелне институције које се нису интегрисали у систем Републике Косова већ 20 година, као и криминал који влада и угрожава живот свих грађана овог града. Ми, као Самоопредељење, знамо да се проблеми морају решавати од централног нивоа власти у Приштини, јер систем правде није бољи ни у другим срединама на Косову. Није само у Северној Митровици таква ситуација, већ и у другим деловима Косова - рекао је Атић.

За разлику од Атића, кандидат Демократске партије Косова Фљорент Аземи не очекује да буде изабран за градоначелника Северне Митровице, али сматра да заслужује место заменика чији ће посао бити рад са заједницама.

Истиче да је са својим суграђанима пролазио и добро и зло и да због тога, како каже, зна све проблеме и има снаге да их решава.

На сутрашњим изборима за градоначелника Северне Митровице грађани ће моћи да гласају на 27 бирачких места, распоређених у седам бирачких центара која би, како је планирано требало да буду отворена од 7 сати ујутру до 19 часова.

Истог дана одржавају се и избори за градоначелника Подујева, а косовско министарству унутрашњих послова је донело одлуку да се у ова два града, иако се налазе у црвеној зони због броја оболелих од коронавируса, сутра продужи кретање до 22 сата увече.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)