НАЈТОПЛИЈИ ДОМ ЗА СОВЕ УШАРЕ НА ПЛАНЕТИ: На стаблима у центру Кикинде избројано 250 малих птица, које грађани брижљиво чувају (ФОТО)

Р.Ш.

28. 11. 2020. у 14:51

НАЈТОПЛИЈИ ДОМ ЗА СОВЕ УШАРЕ НА ПЛАНЕТИ: На стаблима у центру Кикинде избројано 250 малих птица, које грађани брижљиво чувају (ФОТО)

Фото: Р.Ш.

КИКИНДА љубављу и пажњом према малим совама утинама или ушарама брани титулу највећег урбаног зимовалиште ових птица на планети. Центар овог града и даље је најтоплији дома за њих, па се на стаблима на градском тргу налази 250 сова. То су овог новембра, који се у Кикинди зове совембар, поново потврдили оринтолози из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

- Кикинда је убедљиво најбољи пример у целом свету како се треба односити према птицама. Са овим градом не може нико да се мери, јер су Кикинђани академици у заштити сова. Они су положили све испите и докторирали су на пажњи коју показују према својим утинама – оценио је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Пажњу коју добијају од грађана и локалне власти, која их је заштитила, мале птице итекако препознају и цене. Зато се увек враћају у све већем броју, па их је ове година чак 70 више него пре годину дана. За свој дом најрадије бирају крошње високих стабала око Православне цркве у најстрожем центру. С тога се туристима нуди јединствена могућност, да птице посматрају, на пример, кроз излог ресторана или кафића, па о једном трошку могу дупло да се почасте.

- Ова гнездећа сезона за сове је била изврсна, јер су од марта сви парови имали младунце. То је била гаранција да ће сова бити више. чак смо приметили и позно, јесење гнежђење, што је ретка ситуација. Али то показује да је на њивама било много глодара, волухарица и мишева. Зато су сове ту да их уништавају на природан начин – објашњава Ружић и подсећа да једна породица сова сачува око 16 тона сточне хране, којом могу да се отхране две високомлечне хране. Ако би оне дале најмање 10.000 литара млека, рачуна се да просечна породица сова заради око 700 евра месечно.

Ради тога је највећи задатак за Кикинђане очување садашње бројности сова ушара, а да би се велико јато повећало потребно је засадити више дрвећа. Слаба пошумљеноста овог града, па и целог северног Баната и Војводине, бољка је која оставља негетивне последице на природу, па самим тим и на птице.

- Поносни смо, јер смо највеће урбано заштићено подручје ових птица. И даље ћемо предузимати све мере за очување сова. Најважније је дам ладе генерације учимо да штите ове птице- каже градоначелник Никола Лукач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)