КОРОНОМ ЗАРАЖЕН 61 ЗАПОСЛЕНИ: Лесковачка болница и Дом здравља пре два дана почели тестирање свог особља

И.М.

27. 11. 2020. у 13:39

КОРОНОМ ЗАРАЖЕН 61 ЗАПОСЛЕНИ: Лесковачка болница и Дом здравља пре два дана почели тестирање свог особља

Фото: И.М.

ПРЕ два дана у лесковачкој Општој болници и Дому здравља почело је систематско тестирање запослених и први резултати показују да је вирусом корона заражен 61 радник ових установа. У Општој болници присуство вируса корона је потврђено код 48, а у Дому здравља код 13 радника.

- Тестираћемо све запослене у главној болничкој згради која је „зелена зона“. Процентуално гледано број заражених није велики у односу на укупан број запослених, али их има на готово свим одељењима и у свим службама. Поред укупно двадесетак начелника одељења, лекара и сестара, имамо заражене и међу возачима, спремачицама, сервиркама и мајсторима. Циљ нам је да у наредних неколико дана сви буду тестирани и да спречимо даље ширење заразе – истиче др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

Он наглашава да се већина позитивних осећа добро, да има благе симптоме болести и да су послати у кућну изолацију, а да је двоје лекара на болничком лечењу.

ДОМ ЗДРАВЉА

До сада пристигли резултати показују да је вирусом корона у лесковачком Дому здравља, који има 670 здравствених радника, заражено седам лекара, четири медицинске сестре и једна спремачица односно возач. У ковид амбулантама нема зараженог особља. Тестирање ће бити настављено и наредних дана.

- Ситуација је компликована, али је важно да откријемо све позитивне случајеве. Тако не штитимо само преостале запослене у болници већ превентивно делујемо на ширење вируса међу члановима њихових породица и међу пацијентима који су на лечењу – објашњава др Димитријевић.

Он наглашава да је међу 250 људи који раде у ковид болници стање под контролом и да се то особље, по редовним процедурама, тестира.

- Тешко је да се ради, а да се особље заштити. Мали пад концетрације и ето заразе. Молим све грађане да воде рачуна о себи и драгим им људима. Да носе заштитне маске и да своје контакте сведу на минимум. Тако ће нам помоћи да превазиђемо ову веома тешку епидемиолошку ситуацију – закључује директор лесковачке Опште болнице која запошљава око 1.400 радника.

У ковид болници у Лесковцу, у последња 24 часа, примљен је 31 нови пацијент, а отпуштено је 14 људи. Укупан број хоспитализованих попео се на 121 од којих је 85 на терапији кисеоником, а пет на респиратору. Корона је лабораторијски потврђена код 66 особа, 10 чека тест, а 45 резултат тестирања. Данас премунулих није било, али је ова болница јуче остала без троје пацијената.

Највећи број хоспитализованих је из Лесковца – 92, из Власотинца их је 13, Лебана девет, Бојника четири, Медвеђе два, а из Врања један пацијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)