САЛАЈКА СЕ ДИЖЕ НА СПРАТ: Представљен план обнове и изградње објеката на 17 хектара у Новом Саду

З. ГРУМИЋ

25. 11. 2020. у 17:43

САЛАЈКА СЕ ДИЖЕ НА СПРАТ: Представљен план обнове и изградње објеката на 17 хектара у Новом Саду

Уз Партизанску планира се замена породичних здања пословним објектима / Фото З. Грумић

КОНЦЕПТУАЛНИМ планом просторног развоја новосадске Салајке, јужно од Партизанске улице, предвиђена је изградња стамбено-пословних зграда на одређеним локацијама где су раније били углавном приземни објекти док би у унутрашњем делу тог блока остале породичне куће, по којима је тај део града још препознатљив.

Тај простор, укупне површине 17 хектара, оивичен на источној страни Темеринском, на западној Кисачком улицом и на југу магистралном железничком пругом, предвиђен је у првом реду за пословање и породично становање, а међу јавним објектима садржи предшколску установу и основну школу.

- Просторни развој подручја обухваћеног овим планом генералне регулације заснива се с једне стране на очувању континуитета, са правилима уређења и грађења утврђеним раније, а с друге на усклађивању са новим тенденцијама и потребама... - наводе урбанисти у одговарајућем документу.

У средишњем делу те урбанистичке целине, односно у блоковима између улица Шајкашке, Карађорђеве, Партизанске и Сентандрејског пута, биће задржана зона постојећег породичног становања, односно породичне куће са двориштима. - У блоковима између железничке пруге и Партизанске улице, уз улице Хаџи Ђерину, Ђорђа Зличића, Радоја Домановића и Карађорђеву задржава се концепт породичних кућа с највише једним спратом и поткровљем, уз могућност обављања пословних делатности које не загађују животну средину и не угрожавају постојеће становање.

Општеградски центри планирани су уз значајне саобраћајнице као што су улице Партизанска, Кисачка, Темеринска, у којима је могућа изградња пословних, стамбено-пословних или стамбених објеката. Реч је углавном о двоспратним и троспратним зградама.

- Уз Партизанску улици планира се замена објеката породичног становања изградњом пословних, са трговачким и услужним делатностима, или стамбено-пословних објеката чиме се формира линијски градски центар - објашњава се између осталог у плану који је био на јавном увиду до почетка ове седмице.

Такође је и планирано проширење комплекса Основне школе "Вук Караџић" и вртића Предшколске установе, уз могућност доградње и изградње нових објеката.

КОНТРАСТ

НА простору где се некад налазила дискотека "Контраст", изгорела у пожару 2012. године, на углу Партизанске и Кисачке улице, планирана је изградња стамбено-пословне четвороспратнице, односно зграде која би по спратности била слична оној која је већ изникла на углу преко пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)