РИГОРОЗНО ПОШТОВАЊЕ МЕРА И ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ: Епидемиолошка ситуација у Лесковцу неповољна

И.Митић

23. 11. 2020. у 15:47

РИГОРОЗНО ПОШТОВАЊЕ МЕРА И ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ: Епидемиолошка ситуација у Лесковцу неповољна

Фото: И. Митић

ШТАБ за ванредне ситуације у Лесковцу донео је у понедељак наредбу о ригорозном поштовању свих противепидемијских мера и о појачаној инспекцијој контроли са циљем спречавања ширења вируса корона.

- Завод за јавно здравље је проценио да тренутно није потребно проглашење ванредне ситуације, али је препоручио мере које треба да спрече даље ширење ковид инфекције. Позивам грађане да буду опрезни и да се стриктно придржавају свих превентивних мера, јер је то једини начин да се заштитимо од ове болести – казао је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца и командант градског Штаба за ванредне ситуације.

Стручњаци епидемиолошку ситуацију у граду оцењују неповољном са тенденцијом даљег погоршања.

- Повећава се број прегледа у ковид амбулантама као и број случајева са средње тешком и тешком клиничком сликом. Расте и број хоспитализованих пацијената у лесковачкој ковид болници, а тренутна попуњеност капацитета је 45 одсто. У последњих недељу дана у Лесковцу је регистровано 213 новооболелих, а имали смо и пет смртних исхода. Ширењу инфекције доприноси и то што се део становништва не придржава прописаних мера и због тога инсистирамо на њиховој ригорозној примени – нагласила је др Александра Николић, директорка лесковачког Завода за јавно здравље.

РЕСПИРАТОРНИ ЦЕНТАР

У ковид болници у Лесковцу почиње да ради респираторни центар, а тренутно се врше последње припреме за то.

- Лесковац постаје респираторни центар за овај део наше земље, јер је попуњеност капацитета у Нишу велика. Обезбедили смо сву неопходну опрему, а располагаћемо са 12 до 15 респиратора. Био је то захтеван посао који смо обавили у веома кратком року како би омогућили рад новоформираног одељења интензивне неге у нашој болници – казао је др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

Он је нагласио да главна болничка зграда наставља да ради као зелена зона и да су поједини медији погрешно пренели да ће цела болница прећи у ковид систем рада. 

У лесковачкој ковид болници тренутно је хоспитализован 81 пацијент од којих су 52 на терапији кисеоником. У последња 24 часа било је девет пријема и 11 отпуста болесника. Забележен је и један смртни исход. Ради се о пацијенткињи, старој 76 година, из околине Лесковца, док је један пацијент са тешком клиничком сликом транспортован у нишки Клинички центар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)