БРДО ТУЛБА КАО МУЗЕЈ У ПРИРОДИ: Несвакидашње етно-село и меморијални комплекс недалеко од Пожаревца

Д. НОВКОВИЋ

17. 11. 2020. у 14:39

БРДО ТУЛБА КАО МУЗЕЈ У ПРИРОДИ: Несвакидашње етно-село и меморијални комплекс недалеко од Пожаревца

Фото Д. Новковић

ЈЕДНА од најпознатијих туристичких дестинација у Пожаревцу јесте и етно-парк на брду Тулба, удаљен само неколико километара од центра града.

Овде је смештено етно-село са дрвеним кућама и помоћним објектима који датирају из 18. и 19. века, а брвнаре су заправо пренете са својих првобитних локација, на којима су подигнуте у стилу млавског и поморавског градитељства. И, у свакој је изложен оригинални намештај, уз покућство из прошлог и с краја претпрошлог века.

ЕКСПОНАТИ Оригинални намештај наших предака, Фото Д. Новковић

Иначе, поменуто етно-село је настало 1972. и састоји се од осам брвнара које красе кревети са везеном постељином, дрвени столови и столице, ормани, народне ношње, земљано и плехано посуђе, чабрице за кајмак и сир, преслице и вретена... У једној од зграда је постављено и оригинално огњиште око којег се некада окупљала читава породица...

ИЗЛОЖБЕ

ПОМЕНУТИМ етно-парком управља Народни музеј у Пожаревцу који је овде досад приредио бројне занимљиве изложбе, а међу најпосећенијима су биле поставке Кола српских сестара о традиционалном везу у Србији и експонати етнолога Данице Ђокић о дечјим играчкама из 19. и с прве половине 20. века.

Поред старих брвнара, на овој локацији се налази и нова зграда у којој се одржавају тематске етно-изложбе.

ИСТОРИЈА Сећање на Пожаревачки мир, Фото Д. Новковић

У истом парку, одмах поред етно-села, налази се и комплекс назван "Пожаревачки мир 1718".

ПРИКАЗ Воштане фигуре победника, поражених и посредника, Фото Д. Новковић

У њему је 2004. постављено камено сведочанство о чувеном мировном споразуму, а од пре једне деценије је ту и реплика царског шатора под којим је он потписан између Аустрије и Турске, уз посредовање Холандије и Енглеске. Пред посетиоцима је сада стална изложбена поставка - са костиминираним, воштаним фигурама посредника и потписника Споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)