КОНТРОЛИСАНО 176 ОБЈЕКАТА, 12 НЕПРАВИЛНОСТИ: појачане контроле поштовања прописаних мера за сузбијање вируса корона

В. И.

10. 11. 2020. у 14:19

ЗА протеклих седам дана укупно је на територији Моравичког округа извршено 188 инспекцијских надзора и то у циљу сузбијању ширења вируса ковид-19.

КОНТРОЛИСАНО 176 ОБЈЕКАТА, 12 НЕПРАВИЛНОСТИ: појачане контроле поштовања прописаних мера за сузбијање вируса корона

Фото: В. Илић

Код 176 контролисаних субјеката нису утврђене никаве неправилности, а у 12 случајева у мањем обиму, и то у пет недостатак дела личне заштитне опреме, у шест недовољне физичке дистанце и у једном случају недостатак корона редара. Највише пропуста било је у угоститељским објектима (10), док су два случаја забележена на пијацама.

Од прошле недеље на контрили поштовања прописаних мера, осим републичке санитарне инспекције, укључене су и туристичка, тржишна, ветеринарска, пореска, инспекција рада, инспекција за друмски саобраћај, локалне инспекције и комунална милиција. Контролисани су сви већи угоститељски објекти, окупљања на спортским догађајима, сале за изнајмљивање за свадбе и рођендане, сахране, тржни центри, велики трговински ланци, пијаце на отвореном и затвореном простору и објекти и средства јавног саобраћаја.

Највећи број ванредних котрола извршило је пет санитарних инспектора (69), па комунална милиција и инспекција (63), затим инспекција рада (14), туристичка инспекција (12), ветеринарска инспекција (девет), тржишна и инспекција за друмски саобраћај (по сам), пореска инспекција и инспекција за безбедност пловидбе (по две) и остале инспекције ЈЛС један инспекцијски надзор. 

На територији Града Чачка обављене су 133 инспекцијске контроле, од чега код 127 контролисаних правних лица и предузетника нису утврђене неправилности а само у шест случајева забележене су неправилности у мањем обиму. На територији општине Горњи Милановац од 23 контроле у четири случаја су утвђени пропусти, у Ивањици је извршен 21 инспекцијски надзор са три неправилноси и на територији општине Лучани обављено је 11 контрола и у тим контролама нису забележене неправилности. 

Иако је, како наводе надлежни у Моравичком управном округу, циљ појачане инспекцијске контроле спречавање ширења вируса ковид-19 и очување здравља становништва, за непоштовање прописаних епидемиолошких мера уследиће пријаве и високе новчане казне и кривична одговорност. Оне се крећу од 50.000 до 500.000 динара за правно лице и 50.000 до 150.000 за одговорно лице у правном лицу и предузетника. Новчаном казном од 5.000 динара казниће се за прекршај и физичко лице које крши меру обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)