ЂАКЕ ЈОШ ГРЕЈУ ГРЕЈАЛИЦЕ: Општина Алибунар коначно решава проблем грејања у школи и вртићу у Банатском Карловцу

Ј. Ј. БАЉАК

02. 11. 2020. у 06:00

ВИШЕГОДИШЊИ проблем са дотрајалом котларницом, која топлотном енергијом напаја ОШ "Душан Јерковић" и ПУ "Полетарац" у Банатском Карловцу, почео је да се решава тек пре месец дана, када је постало извесно да ће 290 основаца и 250 деце из вртића остати без грејања током зиме.

ЂАКЕ ЈОШ ГРЕЈУ ГРЕЈАЛИЦЕ: Општина Алибунар коначно решава проблем грејања у школи и вртићу у Банатском Карловцу

Фото Ј. Ј. Баљак

Нова локална самоуправа је, на молбу директора школе Душана Богдановића, одмах обезбедила близу шест милиона динара за куповину новог котла и реконструкцију саме котларнице, која је у току.

Богдановић каже за "Новости" да су годинама указивали на алармантно стање котла, чија је употребна дозвола истекла још пре две деценије, али да досад нико није имао слуха за тај горући проблем.

- Дуго смо се довијали уз помоћ штапа и канапа. Међутим, пред почетак ове грејне сезоне видели смо да то више није могуће - објашњава Богдановић. - Иако су сада радови у току, настава се одвија несметано, јер учионице грејемо калориферима. Мада, и за то смо морали да се снађемо. Довукли смо нове спољне каблове, зато што је и школска инсталација стара и не подржава толику јачину струје.

ЗГРАДА ОД АЗБЕСТА

ЈОШ један велики проблем карловачке осмолетке је и чињеница да је монтажна школска зграда из 1968. године направљена од азбестних плоча, чија је употреба у ЕУ строго забрањена, јер је утврђено да има канцерогена својства. Зато родитељи и запослени сматрају да и то питање треба што пре да се реши.

Новац за овај капитални посао обезбеђен је од донација двеју иностраних фирми, које на територији општине Алибунар, којој Банатски Карловац припада, имају ветропаркове - "Виндвижн Виндфарм" дао је 3,5 милиона динара, а "Елисио" 2,2 милиона. Реч је реализацији раније потписаног споразума, по ком инвеститори морају локалној самоуправи да уплаћују одређени део профита од рада тих ветроелектрана.

ПОМОЋ Зорана Братић, Душан Богдановић и донатори , Фото Општина Алибунар

- Тај новац је најпре био намењен за комунално опремање, али смо га због хитности проблема преусмерили карловачким образовних установама, јер су нам деца увек на првом месту - каже новопостављена председница Општине Зорана Братић.

Очекује се да ће радови бити завршени до краја новембра, с обзиром на то да се чека да нови котао стигне из Италије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)