ВАНДАЛИ ХТЕЛИ ДА ЗАПАЛЕ ЦРКВУ: Поново оскрнављена богомоља Свете Варваре на Рељиној Градини код Новог Пазара

М. НИЋИФОРОВИЋ

30. 10. 2020. у 06:33

ЦРКВА Свете Варваре на Рељиној градини код Новог Пазара, поново је, највероватније под окриљем ноћи, била на мети засад непознатих вандала који су ломили прозоре и унутрашњост светиње, а покушали су и да, палећи иконе и друге црквене реликвије, изазову већи пожар и запале цркву.

ВАНДАЛИ ХТЕЛИ ДА ЗАПАЛЕ ЦРКВУ: Поново оскрнављена богомоља Свете Варваре на Рељиној Градини код Новог Пазара

Палили иконе / Фото М. Нићифоровић

Одлуком Владе Србије, црква Свете Варваре проглашена је прошле године за културно-историјски споменик под заштитом државе. Богомоља је још у фази обнове и ускоро ће јој бити враћен оригинални изглед, а мештани Лукоцрева, Варева, Јерке, Шаваца и других околних села већ неколико година у њој обављају верске обреде.

Отац Гаврило, игуман манастира Ђурђеви ступови, који руководи обновом Свете Варваре, каже да је шокиран дрскошћу вандала, али да није изненађен, јер то није први пут.

- Група младића из суседних села својевремено је мацолом и металним штанглама ломила драгоцене остатке цркве. Пронађени су и кажњени, али ни то није било довољно да се вандали окане свог сулудог наума да потпуно униште цркву - каже отац Гаврило.

Казао нам је и да је Света Варвара готово сваке године, бар по једном, а понекад и више пута, на мети вандала.

- Ово је типичан пример бахатости, мржње и верске нетолеранције. Обавестили смо владику Теодосија, новопазарску полицију и друге државне институције. У петак ће нас примити и градоначелник Новог Пазара. Тражимо да вандали одмах буду пронађени и кажњени, тражимо да се једном за свагда заштити Света Варвара и верницима да се омогући да се у њој слободно моле Богу - наглашава отац Гаврило.

Новопазарска полиција није се оглашавала овим поводом, нити су у четвртак могла добити информација докле је стигла истрага.

Црква Свете Варваре удаљена је од центра Новог Пазара пет километара. Део је споменичког комплекса у Старом Расу. Подигао ју је око 1579. године епископ Симеон. Била је седиште Рашке епископије и у њој је столовао митрополит Максим који је 1656. изабран за патријарха српског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)