ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА КОРИТА РЕСАВЕ: Вредност пројекта 3.3 милиона евра, спровела га Аустријска развојна агенција (ФОТО)

З. Глигоријевић

29. 10. 2020. у 22:46

ЗА ВРЕМЕ обилних падавина, Свилајнчани више неће морати да се буде и долазе до обала реке Ресаве да би видели ниво воде, јер је реконструкција корита, најбитнији пројекат у свилајначкој општини од 2014. године, завршена.

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА КОРИТА РЕСАВЕ: Вредност пројекта 3.3 милиона евра, спровела га Аустријска развојна агенција (ФОТО)

Фото: СО Свилајнац

Радови су изведени у оквиру пројекта Европске уније „Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава“, чија је вредност 3,3 милиона евра, који су финансирали Европска унија и Република Аустрија, а спроводила Аустријска развојна агенција. Пројекат је обухватао радове на реконструкцији корита Ресаве у дужини од око 6 километара у граду и 5 километара у атарима села Седларе и Суботица. Kацеларија за јавна улагања учествовала је у реконструкцији водоткова другог реда и уређењу мостова у селима Тропоње и Ђуринац.

- Овај зид је помогао да грађани добро спавају, јер ми у Европи не волимо зидове, али он овде представља одличан систем за превенцију од поплава. Износ од 3,3 милиона евра део је већег пакета помоћи од 170 милиона евра колико је Европска унија доделила Србија након поплава 2014. године – рекао је Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србије, који је данас посетио Свилајнац.

Предраг Милановић, председник општине Свилајнац додао је да Свилајнац не би могао да се опорави од последица поплаве 2014. године да није било Фонда солидарности ЕУ, који је у разне пројекте уложио преко 10 милиона евра.

Завршетку радова присуствовали су и Адријан Фајкс, аташе за културу амбасаде Аустрије, Неда Малетић испред Kанцеларије за управљање јавним улагањима и Дарко Јањић, руководилац техничког сектора у ЈП „Србијаводе”. Гости су у градском парку засадили дрвеће као симбол пријатељства и сарадње и подсетник да је пошумљавање изузетно важно у времену климатских промена које све чешће доводе до природних катастрофа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)