ПРЕМИНУО ЈЕДАН ПАЦИЈЕНТ У ЧАЧКУ: Још 20 особа заражено у Моравичком округу, болнице спремне за нови талас вируса

В. И.

29. 10. 2020. у 19:23

ПРЕМИНУО ЈЕДАН ПАЦИЈЕНТ У ЧАЧКУ: Још 20 особа заражено у Моравичком округу, болнице спремне за нови талас вируса

Фото: В. Илић

ПАЦИЈЕНТ старости 89 година преминуо је у чачанској општој болници, и то од последице обољевања од ковид вируса, али је имао и пратећа обољења.

После релативно мирног периода, у среду је код још 20 особа из Моравичког округа потврђено присуство корона вируса, а највећи број заражених је са подручја Чачка, чак 17. У чачанској болници тренутно су смештена 24 пацијента.

- Ми смо већ на опрезу, тим пре што је број прегледа повећан у Дому здравља, ситуација у Чачку је боља у односу на Краљево и Ужице, они имају много већи број позитивних. Наша болница је у ситуацији да је грудно одељење прекинуло редован рад, поново је у ковид систему, док је ковид амбуланта са инфективног је враћена на грудно - рекао је др Михаило Луковић, руководилац Радног тима за праћење ширења вируса корона.

Према његовим речима, у припреми је да се направи шатор испред грудног одељења, како би пацијенти били склоњени од хладноће, у њему ће бити и грејање.

- Што се тиче инспекцијских служби, они раде што су и до сада радили и врло су ажурни. Када је у питању Полицијска управа, они су дали податак да је у Чачку 34 лица у самоизолацији и 41 једно лице из Горњег Милановца, док је 91 објекат је био у суботу и недељу проверен са аспекта радног времена. Против једног је поктренута прекршајна пријава због прекорачења - казао је др Луковић.

У понедељак ће бити рехабилитована ковид амбуланта у Љубићу, те се очекује да ће тај дан и профункционисати.

- У последња два до три дана значајно је повећан број прегледа у пријемној амбуланти у болници у смислу ковида, самим тим, повећањем броја прегледа, повећан је и број пријема на инфективна одељења - појаснио је др Мирослав Сретеновић, директор чачанске болнице.

др Мирослав Сретеновић/Фото: В. Илић

- На грудном одељењу направили смо једну приручну лабораторију, ту нам је рендген, да бисмо убрзали пријем и преглед пацијента, јер долази хлаадније време, то ће бити проблем за чекање, пошто чекаонице нису толико велике да би могле да приме већи број пацијената, а и епидемиолошки на малом простору не може бити много људи.

Повећањем броја пацијената, врло је вероватно да ће поново болница морати да се врати у ковид статус, односно да ће још нека одељења морати бити преведена у тај режим.

- Преостало је да редукујемо број нон ковид пацијената, да поново почнемо да примамо само хитне случајеве, да се хируршке интервенције обављају само за малигнитете и ургентна стања, тако да се враћамо на онај период и услове рада које смо и мали и у претхиодна два таласа - образложио је др Сретеновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)