СИСТЕМАТИЗОВАЛИ ПОДАТКЕ О ПОТРОШЊИ: Лесковац добија трогодишњи програм енергетске ефикасности

И.Митић

29. 10. 2020. у 14:27

ЛЕСКОВАЦ је један од четири града у Србији који су установили енергетски менаџмент и донели енергетски биланс, а први је систематизовао податке о енергетској потрошњи за све објекте јавне намене.

СИСТЕМАТИЗОВАЛИ ПОДАТКЕ О ПОТРОШЊИ: Лесковац добија трогодишњи програм енергетске ефикасности

И.Митић

Град на Ветерници је припремио и трогодишњи Програм енергетске ефикасности, а његов одбор који се бави овом тематиком је усвојио и енергетски биланс за прошлу годину.

Програм енергетске ефикасности представља стратешки документ јединице локалне самоуправе и полазна је тачка у планирању мера и активности ефикасног коришћења енергије у објектима за чије се функционисање издвајају средства из градског буџета.

На седници Одбора за енергетску ефикасност закључено је да је спровођење свих планираних активности, које имају за циљ мању потрошњу енергије у објектима јавне намене, неопходно обезбедити скоро четири милиона евра, од чега око 900.000 евра из буџета локалне самоуправе, а остатак из трансфера са других нивоа власти. Овај програм ће се, после јавне расправе у трајању од 30 дана, наћи на дневном реду Скупштине града.

Лесковац је и у протекле три године уложио значајна средства у побољшање енергетске ефикасности објекта јавне намене. За те потребе је, из градског буџета и из других извора финансирања, издвојио више од 1,5 милиона евра. Највећи део тог новца уложен је у унапређење енергетске ефикасности овдашњих школа. Радови су се односили на замену столарије, топлотну изолацију и реконструкцију система грејања чиме су ови објекти „подигли свој енергетски разред за најмање један ниво“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)