ШАНСА ЗА ЗАПОСЛЕЊЕ ЗА 50 МЛАДИХ ЧАЧАНА: Град Чачак и швајцарска амбасада заједно у пројекту

В. И.

29. 10. 2020. у 14:18

ШАНСА ЗА ЗАПОСЛЕЊЕ ЗА 50 МЛАДИХ ЧАЧАНА: Град Чачак и швајцарска амбасада заједно у пројекту

Фото: Град Чачак

У оквиру пројекта “Знањем до посла”, кога финансирају Швајцарска, а делом и Град Чачак, 50 младих Чачана имаће могућност да кроз едукацију у локалним компанијама стекну искуства, а потом и да се запосле.

Споразум о сарадњи потписали су градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор пројекта “Знањем до посла” Оливер Штрајт.

– Оно што нам је драго јесте да можемо да покажемо и пример добре праксе где се једна локална самоуправа одлучила да финансијски допринесе запошљавању младих. Тиме даје један позитиван сигнал младима колико је битно Граду да људи остану и напредују у овом лепом крају, где постоје могућности и за рад фирми које имају велике извозне планове, раде на модерним технологијама – рекао је Штрајт, истичући да су досадашња искуства одлична, наводећи податак да је од око 1.100 едукованих младих особа, 72 одсто задржало послове за које су били обучавани у компанијама.

Градоначелник Тодоровић казао је да је укупан новац намењен у ову сврху 5,5 милиона динара, од чега Град Чачак учествује са 30 одсто из градске касе, док остатак обезбеђује амбасада Швајцарске. Према пројекту, посладавци обезбеђују и додатна средстава из својих извора, која су неопходна за спровођење обука у својим фирмама.

Ово је изузетан дан за Чачак, пре свега за младе, јер ће њих 50 добити шансу захваљајући Влади Швајцарске и наравно, великом пројекту невладиног сектора "Знањем до посла" Швајцарске Амбасаде у Београду. Желим да се наши млади Чачани укључе у овај пројекат, да брзо стекну нова знања, и што је наш највећи циљ, да остану у Чачку. Они који имају жељу и потребу да се врате у наш град, заснивају овде породице и своја стечена знања преносе будућим поколењима. Имали смо одлично искуство са нашом великом и локалном компанијом “Стакс технолоџи“ из прошле године и то је био пилот-пројекат, пионирски подухват који је успео – казао је Тодоровић.

Закључак са састанка делегација је да је интерес компанија на локалу да се укључе у овакве пројекте како би дошли до што бољих и квалитетнијих радника. Такође, интерес је и Града Чачка да учествује у оваквој једној иницијативи како би се што више младих људи пословно ангажовало. Упућен је позив малим и средњим предузећима из Чачка, свим онима који имају потребу да запошљавају одређене кадрове, а сусрећу се са проблемом проналаска на тржишту рада, да се пријаве. Истовремено позвани су и млади без посла узраста од 18 до 30 година, а који желе да се доквалификују или преквалификују, да се такође пријаве на програм “Знањем до посла”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)