НАГРАДА ГОДИНЕ „БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО ПОЗОРИШТЕ“: Изложба бачкотополског музеја најбоља у Мађарској

Ј.Л.

27. 10. 2020. у 19:02

НАГРАДА ГОДИНЕ „БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО ПОЗОРИШТЕ“: Изложба бачкотополског музеја најбоља у Мађарској

Фото Ј. Л.

ИЗЛОЖБА „Било једном једно позориште“ Музеја општине Бачка Топола проглашена изложбом године у Мађарској.

За престижно признање „Изложба године“ коју додељује Друштво „Пулски” – Удружење мађарских музеја из Будимпеште – најзначајније  организација музејске струке у Мађарској,  по први пут ове године  могле су да се надмећу и  прекограничне изложбе с мађарском тематикома.  За најбољу у категорији поставки с буџетом до два милиона форинти (око 650 хиљада динара) проглашена је изложба  „Било једном једно позориште…“ аутора Илдико Банчи и Тамаша Олаха, у заједничкој реализацији Позоришног музеја Војводине из Новог Сада и Музеја општине Бачка Топола.

Изложба је омаж Среском мађарском народном позоришту, које је делало у Бачкој Тополи од 1949. до 1959. године, а постављена је поводом седам деценија од оснивања.

-Ова изложба креативним средствима представила публици оснивање, специфичност и делање овог веома значајног позоришта, које већ деценијама живи само у успоменама – каже се, између осталог, у образложењу жирија.

Признање су Националном музеју у Будимпешти примили  коаутор  поставке  Тамаш Олах, и руководилац пројекта изложбе Тибор Ваштаг. Музеј у Тополи добио је као награду пакет услуга дигитализације вредан 500.000 форинти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)