ПРЕМИЈЕРА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН АНИМАЦИЈЕ: Фил су урадили млади полазници ШАФ

Д. Ристић

27. 10. 2020. у 01:19

ПРЕМИЈЕРА ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН АНИМАЦИЈЕ: Фил су урадили млади полазници ШАФ

Фото: ШАФ Врање

ШКОЛА анимираног филма (ШАФ) Врање ће и ове године обележити Међународни дан анимације.

Ове године, због познтих околности везаних за пандемију вируса корона, изостаће разноврсни пригодни програми и традиционални коктел за децу.

У среду, 28. октобра, тачно у подне, врањски „шафовци“ ће 19. Међународни дан анимације обележити премијером филма “Зуб зуу”. Филм ће бити постављен YouTube каналу ШАФ-а, на адреси https://www.youtube.com/c/SAFVranje.

Анимирани филм “Зуб зуу” су урадили млади полазници Школе анимираног филма из Основне Школе “Предраг Девеџић” из Врањске бање.

Прва јавна пројекција анимираног филма десила се 28. октобра 1892. године када је француски проналазач Емил Рејно представио свој изум - праксиноскоп. На траци је ручно насликао приче, које је посебним системом приказивао публици. У музеју Гревен у Паризу на овај дан 1892. године на свом патенту „оптичко позориште“ представио је „Илуминиране пантомиме“.

На предлог Француских аниматора, од 2002. године, 28. октобар се обележава Међународни дан анимације у знак сећања на пионира кинематографије Емила Рејноа и његовог изума праксиноскопа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)