ПЛАНУЛЕ ВАКЦИНЕ: За имунизацију против грипа Новосађани заинтересованији него икад

Ј. С.

27. 10. 2020. у 08:39

ПЛАНУЛЕ ВАКЦИНЕ: За имунизацију против грипа Новосађани заинтересованији него икад

Фото Н. Карлић

ЗА мање од месец дана у новосадским Домовима здравља против сезонског грипа вакцинисало се 18.000 Новосађана што је готово дупло више него претходних година. Годинама се,наиме, за ту намену у Новом Саду трошило 10.000 вакцина.Изузетак је прошла година када је вакцинисано 15.000 грађана.

Ове године у првој "тури" набављена је 21.000 вакцина, а вакцинација је започета 1. октобра, с тим што је осим највеће количине коју је добио Дом здравља, обезбеђено и 1.500 вакцина за Геронтолошки центар и Завод за децу ометену у развоју у Ветернику а 1.000 доза је допремљено новосадском Институту за јавно здравље Војводине - каже, за "Новости", виша медицинска сестра Драгана Костадиновић, координаторка за вакцинацију у Дому здравља "Нови Сад."

Костадиновићева истиче да на располагању имају још око 5.000 вакцина увезених из Холандије и око 500 доза "Торлакових" цепива. Вакцинација траје у још неколико домова здравља који имају залихе вакцине.

- Завршавамо имунизацију хронично оболелих суграђана и здравствених радника. Јављају нам се суграђани свих доба.Трудили смо се да најпре задовољимо хронично оболело становништво, затим суграђане старије од 65 година, а потом и све заинтересоване групе - каже координаторка за вакцинацију.

Новосађанка Милена К. (64) каже да се већ 12 година сваке јесени вакцинише против сезонског грипа. Када добије ту вакцину, вели, спокојнија чека предстојећу зиму.

Није занемарљив број ни Новосађана који су озбиљно схватили упозорења епидемиолога да би нам се предстојећих месеци могао догодити "судар" короне и сезонског грипа, те су се по први пут у животу одлучили да приме вакцину против грипа.

ЈОШ 3.000 ДОЗА

ПО речима координаторке за вакцинацију Драгане Костадиновић, интересовање Новосађана за вакцинацију и даље траје, те је у ту сврху Дом здравља поручио још 3.000 доза четворовалентне вакцине и очекује ускоро њихову испоруку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)