ОПРЕЗНО СА ПЕЧУРКАМА! Михољско лето представља истински изазов за гљиваре, али и опасност за неуке бераче, упозоравају из “Наисуса”

Д. АЛИХОЏИЋ

27. 10. 2020. у 08:13

ОПРЕЗНО СА ПЕЧУРКАМА! Михољско лето представља истински изазов за гљиваре, али и опасност за неуке бераче, упозоравају из “Наисуса”

Јелка Ранђеловић на Селичевици / Фото М. Стаменковић

ТОПЛА и влажна јесен је идеална за раст гљива, а у нашим крајевима су сада најраспростањеније сунчанице и шампињони који - нажалост - имају готово идентичне "двојнике" чија употреба може да буде и кобна.

Ово је посебно опасно стога што довољно нису едуковани ни они који гљиве беру за личну потрошњу, ни они који их стављају у промет, па из миколошког друштва "Наисус" упозоравају заинтересоване да не купују од непознатих продаваца - на улици, без декларације и потврде порекла.

- С обзиром на то да је "шумско месо" богато витаминима и минералима, све је више људи из урбаних средина који мењају стил исхране и окрећу се природним изворима. Али, често се догађају и тровања врстама гљива које беру неуки - каже један од најцењенијих миколога аматера Марјан Куштера, иначе оснивач многих миколошких и гљиварских друштава на југу Србије.

Истиче и то да су у јесен најчешће сунчанице, у народу познате под именом сунцобранке, те срндаћ или козарка.

- Праве сунчанице су крупне гљиве са "шеширима" и до 40 центиметара, покривеним смеђим "крпицама". Код њих су листићи под шеширом крембеле боје и на притисак постају смеђе, а миришу на лешник или орахе. Расту на ливадама и пропланцима који се не косе машински и не третирају вештачким ђубривима, а има их и уз трнове и ивице шума. Њима сличне су сунцобранке које називамо чупаве или куштраве сунчанице. њихов "шешир" је мањи и углавном остаје затворен, као лопта. Беличасте је кожице, а крпице на шеширу, као и месо у листићима и дршки, при засецању поцрвене. Са двоструко краћом дршком беле или крем боје, без икаквог орнамента или шаре, јасно се разликују од праве сунчанице - тумачи Куштера.

Иако се и "чупава" сунчаница категорише као јестива, није мало људи који су осетљиви на неке специфичне протеине које она садржи, па настају стомачне тегобе, дијареја и повраћање. Ако дође до пада крвног притиска и губитка соли, обавезно је јављање у медицинску установу и третман инфузијама.

"ПРЕГЛЕД"

ЈЕЛКА Ранђеловић из села Гркиња прави врхунске специјалитете од гљива које сама бере на обронцима планине Селичевице. Каже, никада није оманула јер је имала одличног учитеља - свекрву.

- Она више не може са мном у планину, али све што донесем темељно прегледа. Иначе, ових дана су шуме пребогате још вргањима и боровњачама - тврди Јелка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)