И ЗБОГ КОРЕЊА НЕСТАЈЕ ВОДА: Честе хаварије водоводног система у Новом Саду због дотрајале мреже

Љ. П.

26. 10. 2020. у 06:21

НОВОСАЂАНИ, али и житељи приградских насеља често сe суочавају са вишесатним нестанцима воде због хаварије на водоводном систему. Дужина водоводне мреже на подручју града је више од 1.500 километара (заједно са прикључцима), а поједине цеви старе су 50 и више година. План ЈКП "Водовод и канализација", као и Града, како истичу у овом предузећу, јесте да се све старе цеви што пре замене и реконструишу.

И ЗБОГ КОРЕЊА НЕСТАЈЕ ВОДА: Честе хаварије водоводног система у Новом Саду због дотрајале мреже

Замена цеви у Булевару ослобођења / Фото С. Б.

У прошлој години према евиденцији овог градског предузећа, било је 4.116 пријава кварова и хаварија на водоводној мрежи, а највише због цурења у водомерном шахту и то 1.839 пута, затим следи цурење на јавној површини са 1.159 интервенција, док су остали случајеви цурења на хидранту, квар на првом и другом вентилу водомерног сета, квар на јавној чесми, испирање, вода у подруму.

- Највише налога било је за улицу Рибњак доњи пут и то укупно 31 - показала је детаљна анализа у "Водоводу". - Иако је у овој улици нелегално изграђена водоводна мрежа, радници нашег предузећа су излазили на сваку пријаву и санирали све хаварије. Следе улице Липарије у Новим Лединцима, Фрушкогорски пут, Десанке Максимовић, Сентандрејски пут, Бранка Ћопића, Народног фронта, Ветерничка, Цара Лазара, Петефи Шандора.

У свим поменутим улицама било је више од 20 интервенција за годину дана, а гледано по месецима, највише пријава, 458, било је у јулу, односно 457 у септембру, што просечно на дневном нивоу износи око 14 хаварија. Јануар са 215 налога, имао је најмање интервенција.

- Широк је спектар узрока који доводе до пуцања водоводне мреже - предочавају у "Водоводу", наводећи радове других извођача у склопу градских инвестиција, дотрајалост мреже, корење дрвећа, приватни радови које изводе грађани на својим поседима, а посебно нелегална градња. - Најчешћи разлози хаварија су свакако дотрајалост цеви, а недавно је баш то био повод велике хаварије на доводнику Мишелук.

Нешто већи број хаварија се бележи на сремској страни града због брдског терена, клизишта и разбацане нелегалне мреже. Екипе које раде на одржавању водоводне мреже излазе на терен по свакој пријави и то у што краћем року, свих седам дана у недељи. Више од 40 одсто хаварија догађа се на нелегално изграђеним мрежама, којих по проценама "Водовода" има неколико стотина километара.

САМОУКИ МАЈСТОРИ

НЕЛЕГАЛНО изграђене мреже и прикључци су додатни отежавајући прoблем у раду "Водовода". Самоуки мајстори, лош, неодговарајући и неатестиран материјал, плитко затрпавање цеви без заштите песком, сакривање цевовода по приватним парцелама, испод објеката, зидова, само су неки од разлога за велики број хаварија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)