БРАЗИЛЦИ ТРАЖЕ ЗЛАТО КОД БОРА: Највећи светски произвођач гвожђа обавља геолошка истраживања у Тимочкој Крајини

В. ЂОРЂЕВИЋ

24. 10. 2020. у 11:35

БРАЗИЛЦИ ТРАЖЕ ЗЛАТО КОД БОРА: Највећи светски произвођач гвожђа обавља геолошка истраживања у Тимочкој Крајини

Фото архива

КАНАДСКА геолошка компанија "Мундоро" је са глобалном рударском корпорацијом "Вале Канада лимитид", чије је седиште у Бразилу, закључила уговор о финансирању истраживања у потрази за новим лежиштима бакра и злата на две локације у Тимочкој Крајини.

За почетак, "Вале" ће у истраживања током наредне две године инвестирати два милиона, а - ако продужи сарадњу на још годину дана - за то ће доплатити још милион америчких долара.

"Мундоро" је, подсетимо, новембра прошле године са "Валеом" закључио уговор о финансирању истраживања на четири локације по Тимочкој Крајини, па ће у потрагу за племенитим металима у Сумраковцу, Осни, Дубрави и Падини Бразилци инвестирати чак 45 милиона долара.

Рудници

СРПСКА компанија "Ваврина рисорсис" је, у сарадњи са британском компанијом "Минеко", купила земљиште за будућу производњу руде цинка и олова - у процесу ликвидације бившег рудника "Сува руда" код Рашке. У "Минеку" подсећају и на то да су успешно стабилизовали руднике "Рудник" код Горњег Милановца и "Велики мајдан" у Љубовији, а отворили су и нови:  "Босил-метал" у Караманици код Босилеграда.

Споразумом је предвиђено да "Вале" - као највећи произвођач гвожђа и други по продукцији никла у свету - може да стекне 51 одсто истражних права на овим локацијама, тако што ће током наредне три године у геолошка истраживања инвестирати пет милиона долара. После тог рока, поменута компанија може да добије и додатних 24 одсто удела, ако у наставак пројекта уложи још 40 милиона долара.

"Вале" је, иначе, власник четири рудника никла, три лежишта гвожђа, два рудокопа из којих добија бакар и три рудника угља који се налазе на пет континената. Бразилци су 2007, за 19,4 милијарде долара, купили највећу компанију у Канади која је производила никл, а основана је почетком 20. века отварањем рудника "Крејтон" у Онтарију.

Поред заједничког рада са "Валеом", канадски "Мундоро" - у партнерству са глобалном америчком рударском компанијом "Фрипорт Мек Моран" - активно учествује и у геолошким истраживањима околине бољевачког села Савинац, где су на локалитету Тилва рош пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра.

Подсетимо, "Мундоро" има истражна права и у околини Борског језера, где - у сарадњи са Јапанском националном компанијом за нафту, гас и метале (JOGMEC) - обавља геолошка истраживања на површини од 46 хектара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)