ЗАВРШАВАМО СВЕ ШТО ГОДИНАМА ТАВОРИ: Адриан Сатмари, председник Општине Бачка Топола, за Новости

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 10. 2020. у 08:44

ЗАВРШАВАМО СВЕ ШТО ГОДИНАМА ТАВОРИ: Адриан Сатмари, председник Општине Бачка Топола, за Новости

Фото Општина Бачка Топола

ПРЕ нешто више од три деценије Бачка Топола, варош на средокраћи пута између Новог Сада и Суботице, иако невелика била је међу индустријским гигантима у тадашњој Југославији.

 Као и у осталим мањим местима, битка са транзицијом је оставила трага како на изглед тако и на привредну слику општине - један по један затварани су велики погони "Иномага", ГИК "Првог маја", "Житокомбината", продавнице "Топола универзала", а они који су преживели знатно су смањили број запослених и променили начин рада.

Све је то неумитно утицало на развој општине, која је годинима таворила и гомилала проблеме. Тачка на то стављена је пре неколико година, када се руководство општине ухватило укоштац са нагомиланим проблемима и почело да их решава један по један.

- Пред нама су велики изазови, али ми не бежимо од њих, имамо добар тим и верујемо да ћемо уз помоћ наших суграђана успети да реализујемо све што планирамо - каже председник Општине Адриан Сатмари. - То је пре свега да завршимо све започете пројекте, који годинама стоје у месту, али и да кренемо у нове подухвате који се тичу свих наших грађана, не само у центру, него и у околним селима. За нас је подједнако важан и развој градског дела општине као и сваке месне заједнице и зато у сваком селу имамо неку инвестицију. Трудимо се да створимо окружење тако да задржимо младе, а истовремено да уз помоћ изутног географског положаја и садржаја које сами креирамо привучемо потенцијалне улагаче.

Већ на самом улазу у центар града видимо да је некадашњи "Венус" опасан скелама и да се пуном паром ради на изградњи затвореног базена.

- Он ће средином следеће године бити завршен и тај посао је у потпуности финансиран новцем из општинског буџета. Коштао је око 500 милиона динара, јер нам се током изградње појавио нови трошак за шипове. Било је планирано плитко темељење, али су током радова извођачи наишли на глину, те да нови базен не би доживео судбину претходног, објекат стоји на 203 шипа, на дубини око 14 метара - објашњава Сатмари.

- Следеће године намеравамо да распишемо јавну набавку за другу фазу радова, која подразумева опремање и спољно уређење. Планирамо и да реконструишемо градски парк, у коме расту ретке и старе врсте биљака. Тако желимо да добијемо лепу целину са стадионом, базеном и парком.

Колектор

- Паралелно са пречистачем гради се главни колектор фекалне канализације, станица у близини касарне и одатле треба још око два километра мреже да се изгради да би дошла до пречистача. Добра вест је и што је и "Перутнина Птуј" кренула са изградњом пречистача отпадних вода, а надамо се да ће и други загађивачи кренути тим путем - каже Адриан Сатмари.

Скеле су и око зграде некадашњег хотела.

- Ту смо имали много посла, а доста посла је и пред нама. Општина је најпре откупила тај хотел, па смо на основу стручног мишљења морали да срушимо један спрат и ставимо кров на објекат. Због габарита самог објекта, који има више од четири хиљаде квадрата, не можемо да га сопственим средставима завршимо, тако да ћемо се трудити да до новца дођемо путем донација - објашњава Сатмари. - Део објекта биће хотелски смештај, а део комерцијалне просторије и конференцијска дворана. Можда и општинска управа пређе у ту зграду.

За разлику од хотела, Дом ученика, поред Пољопривредне школе, коначно је завршен и у току је технички пријем објекта.

- Када се то заврши, право својине биће пренето на АП Војводину, а он ће функционисати у оквиру Пољопривредне школе и треба да се уврсти у републичку мрежу за смештај ученика. До идућег септембра ће сигурно све бити готово и 100 кревета ће чекати средњошколце из целе Војводине - најављује први човек Општине.

Бачкотополчани су свесни да развоја нема без екологије, која је предуслов за здрав живот.

- Свесни смо проблема са којим се наши суграђани свакодневно суочавају. Криваја је доста загађена и предузели смо конкретне кораке да се то загађење смањи. У току је изградња пречистача отпадних вода, у који ће бити уложено 600 милиона динара, део финансира Управа за капитална улагања АП Војводине део општина - предочава наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)