НОВОСТИ НАСУШНЕ КАО ХЛЕБ: Пекар Мирче Стамески из Сивца верни је читалац нашег листа скоро шест деценија

З. Рајић

21. 10. 2020. у 10:20

НОВОСТИ  НАСУШНЕ  КАО ХЛЕБ: Пекар Мирче Стамески из Сивца верни је читалац нашег листа скоро шест деценија

Фото З. Р.

ДВЕ године млађи од "Вечерњих новости", Мирче Стамески, пекар из Сивца, почео је с нашим листом да се дружи од своје шесте године, а та љубав траје до данас.

Мирче је рођен у породици, у којој су "Новости" биле насушна потреба, као и хлеб, који је његов отац Владо правио од 1953. године, кад је с рођеним братом дошао из Македоније да буде пекар у Старој Пазови. За оца су "Новости" биле сећање на његове почетке, пуне ентузијазма, с којим су, те исте 1953. године, покренуте новине, чији је читалац био од првог броја, па све до своје смрти у 91. години.

- Тата није могао без "Новости". Кад је већ зашао у године, љутио се ако му његове омиљене новине нисмо донели на време. Мајка је такође волела "Новости". Сећам се кад сам нашао комплете "Новости" од 1963. до 1967. године, које је мајка уредно увезала. Нажалост, имали смо поплаву у кући, због чега су нам стари бројеви новина уништени - прича Мирче, наводећи да "Новости" радо читају и његова супруга, син и ћерка.

Отац је 1957. из Старе Пазове дошао у Црвенку, а 1961. је своју пекарску радњу и породицу преселио у Сивац.

- Тада сам, уз научена прва слова, почео да листам "Новости", а прво што ме је њима привукло био је стрип "Циско Кид". Био је то само један "каиш" од три-четири слике, али су те свакодневне догодовштине Циска Кида и Панча Виле биле невероватно узбудљиве - присећа се Мирче.

БЕЗ ВУЛГАРНОСТИ

Мирчетова супруга Јованка хвали "Новости" зато што у њима, како каже, никад није било вулгарности.

- Могла сам без стида да их отварам и пред свекром и свекрвом, као и пред децом - наглашава Јованка.

Касније, кад је постао лево крило омладинског погона ФК Црвенка, у време кад је овај клуб био прволигаш тадашње "велике" Југославије, а потом заиграо за сивачки Полет, Мирче је у "Новостима" највише читао спортске стране.

- И сад ми је спортска рубрика најдража, а кад завршим са задњим странама, прелазим напред на политику, и онда редом прочитам целе новине. Од деведесетих, кад су се појавиле странке, "Новости" најбоље прате политичку ситуацију у земљи - истиче Стамески.

ПОДМЛАДАК Син Јовица такође воли "Новости", Фото З. Р.

Помиње како су му се, као тинејџеру, урезала у памћење три велика злочина, о којима су "Новости" опсежно писале - подметање бомбе у биоскопу "20. октобар" у Београду 1968. године, убиство које је 1969. починила Шефка Хоџић и атентат на Владимира Роловића 1971. године.

- "Новости" су увек обавештавале реално, благовремено и квалитетно, због чега су и биле најтиражније дневне новине у бившој СФРЈ, а и данас заслужују чисту десетку - закључује наш верни читалац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)