СМЕДЕРЕВО ОПЕТ ДИШЕ НА ШКРГЕ: Алармантан и најновији извештај државне агенције за заштиту животне средине

Ј. ИЛИЋ

20. 10. 2020. у 12:16

СМЕДЕРЕВО ОПЕТ ДИШЕ НА ШКРГЕ: Алармантан и најновији извештај државне агенције за заштиту животне средине

Фото архива

НАЈНОВИЈИ годишњи извештај о квалитету ваздуху Агенције за заштиту животне средине показује да је ваздух у Смедереву током минуле године био треће категорије, односно прекомерно загађен.

Поново је констатовано годишње прекорачење граничних вредности суспендованих честица ПМ 10 и ПМ 2,5. Подсетимо, Смедерево је исту, негативну оцену добило и 2018.

У извештају државне агенције стоји и то да је лане чак 121 дан регистровано прекорачење максимално дозвољене вредности честица ПМ 10, а - од три мерна места: у центру града, Раљи и у Вранову - ово последње је било најкритичније.

УЗАЛУД

ЗБОГ прекомерног загађења, пре неколико месеци је у Смедереву био организован протест грађана са којег су послате поруке и позив на разговор држави, али и амбасади НР Кине, због Железаре ХБИС.

После Бора и Новог Београда, Смедерево има и највећу годишњу вредност сумпор-диоксида у ваздуху, док је по концентрацији азот-диоксида на четвртом месту у Србији. По мерним местима, највеће загађење азот-диоксидом је код Техничке школе, у центру града, где је током 140 дана забележено прекорачење.

Иначе, извештај сачињен је на основу мониторинга квалитета ваздуха са мерних станица Агенције за заштиту животне средине. Од њих четири у Смедереву, у непрекидној функцији су две - у центру града и у насељу Царина - док станице надомак Железаре, у Вранову и Раљи, углавном не раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)