СРБИ У СЕЛУ КОД БУЈАНОВЦА МОЛЕ СЕ КАМЕНУ УМЕСТО У ЦРКВИ: Немају продавницу, апотеку, амбуланту, пошту...

Ј. С.

19. 10. 2020. у 15:10

МЕШТАНИ планинског села Јастребац, надомак Бујановца у селу немају продавницу, апотеку, амбуланту, пошту у шали кажу имају само један „објекат“, место које зову „свето масло“, које је посвећено Светом Ђорђу.

СРБИ У СЕЛУ КОД БУЈАНОВЦА МОЛЕ СЕ КАМЕНУ УМЕСТО У ЦРКВИ: Немају продавницу, апотеку, амбуланту, пошту...

Фото: Ј. С.

Окупе се на дан када се слави овај светац 16. новембра и на Ђурђевдан. Сваке године један од њих преузме улогу домаћина колача, који наредне године предаје колач другом домаћину. Свештеник у ово село не свраћа, али мештани од вере не одустају. 

- Ово нам је богомолја, обо је наша веза са вером, ово је наше место окуплјања. Од како село постоји, постоји и камен. Помолимо се и захвалимо Богу на свему. Од вере не одустајемо јер Бог је свуда – причају мештани.

Фото: Ј. С.

Камена плоча, крст и слика свеца ограђени су жицом да се жаштите. Један од мештанина, направио је прошле године сто и клупу да они који сврате до „објекта“, могу да дану душом  помоле се, али и уживају у невероватном погледу који се са овог места пружа на Шар планину, а са друге стране Врање се види као на длану.

Јастребац је насеље у општини Бујановац у Пчињском округу. Према попису из 2002. било је 19 становника. Данас има пет активних домаћинстава, а често у овај крај свраћају и они који су давно отишли у потрази за болјим животом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)