ДА ЗНАЈУ ШТА УДИШУ: У Пироту купили аутоматску мерну станицу за контролу квалитета ваздуха

В. ЋИРИЋ

15. 10. 2020. у 06:47

ДА ЗНАЈУ ШТА УДИШУ: У Пироту купили аутоматску мерну станицу за контролу квалитета ваздуха

Детаљ са презентације АМС / Фото В. Ћирић

ПИРОЋАНЦИ су издвојили 16 милиона динара за куповину аутоматске станице којом ће мерити квалитет ваздуха, а ново постројење ће бити монтирано крај Техничке школе, јер је та локација оцењена као "најрепрезентативнија".

Аутоматска мерна станица омогућава проверу квалитета у реалном времену, а подаци ће моћи да се прочитају са њене апликације. Посебно је значајно то што ће се пратити и концентрација такозваних "ПМ" честица, од 10 и 2,5 микрона, које се не виде голим оком.

- Циљ је да подаци буду доступни у сваком тренутку, па да овдашњи људи, сходно резултатима, благовремено буду упозорени као да нешто није у реду - каже директор овдашње Регионалне санитарне депоније Небојша Иванов, наглашавајући да ће подаци о "ПМ" честицама посебно бити драгоцени хроничним болесницима.

Резултате мерења ће користити и локална самоуправа, те Завод за јавно здравље који ће - у консултацијама са надлежним министарствима и агенцијама - сачинити програм за смањивање загађења, нарочито током зимских месеци, када је активно око 15.000 индивидуалних ложишта. Ако је за утеху, највећи број Пироћанаца као енергент користи дрва, а сви огромне наде полажу у гасовод који би из суседне Бугарске требало да прође управо кроз једини град на крајњем југоистоку Србије.

Дотад, у Пироту се надају да ће ове године ситуација, ипак, бити знатно повољнија, јер је овдашње ЈП "Топлана" инсталирало посторојења која од половине прошле зиме раде на компримовани гас, док је мазут само такозвана резервна варијанта.

И, док заменик градоначелника Милош Цолић каже да је ово једна врста одговорности према грађанима који заслужују квалитетну животну средину, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха при Агенцији за заштиту животне средине Републике Србије Миленко Јовановић је констатовао да су Пироћанци показали велику енергију и иницијативу да сами ураде нешто позитивно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)