СТИГЛИ И ИЗУМИ ДЕЧАКА ИЗ КИНЕ: У "Спенсу" почео "Тесла Фест", представљено 100 проналазака

С. БАЈИЋ

13. 10. 2020. у 11:53

ОВОГОДИШЊИ, 34. "Тесла фест", међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва, почео је јуче на "Спенсу", где се до четвртка представља више од 100 изума, углавном видео-пројекцијама због епидемиолошке ситуације.

СТИГЛИ И ИЗУМИ ДЕЧАКА ИЗ КИНЕ: У Спенсу почео Тесла Фест, представљено 100 проналазака

Фото С. Бајић

По речима Анђелка Главашевића, председника Савеза проналазача Војводине, број непосредних учесника је ограничен на свега десетак, у складу са свим безбедносним мерама Кризног штаба.

- Акценат је на учинку проналазача који су на основу својих изума формирали мала и средња предузећа, што је наш понос - каже Главашевић. - Желимо да подржимо њихов развој и представљамо десетак врхунских, изузетних проналазака. Занимљиво је да нам је из Кине стигло 10 нових патената од који су два аутори петогодишњи дечаци, што су свакако, наши најмлађи проналазачи учесници.

ЗЛАТО КОПАЊИ

Златним медаљама за иновацију, Светске асоцијације проналазача као и Савеза проналазача Србије, награђен је Зоран Копања, машински инжињер из Новог Сада, који је конструисао аутоматску машину за производњу кора за пите.

Техничка школа "Михајло Пупин" из Бијељине, репрезент РС, предочила је нове радове својих ученика, од којих највише пажње привлаче "три де штампачи", ручна водена противпожарна лопта... али и чувени Теслин трансформатор.

- Већ више од 10 година смо присутни на "Тесла фесту" и радови наших ученика добијају високе оцене - каже Живо Макрин, председник Удружења иноватора регије Бијељина уз којег су и професори практичне наставе Младен Станишић и Милан Капетина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)