МАНДИЋЕВ БИСЕР У НОВОМ РУХУ: Завршен пројекат побољшања енергетске ефикаксности Народног позоришта

Н. Ј.

12. 10. 2020. у 12:49

МАНДИЋЕВ БИСЕР У НОВОМ РУХУ: Завршен пројекат побољшања енергетске ефикаксности Народног позоришта

Фото: Н. Ј.

ЗАВРШЕН је пројекат делимичне реконструкције и побољшања енергетске ефикасности зграде Народног позоришта у Ужицу уз очување аутентичног изгледа заштићене и чувене грађевине, на већем делу објекта постављени су термоизолација и фасадни зидови, замењене су велике површине спољње столарије и браварије, реновирани су зидови сале за гледалиште.

За овај посао још 2018. године обезбеђено је 150.000 евра из фондова Европске уније, а преосталих 75.000 плаћено је из градске касе.

Посао је обављен са великом пажњом, јер је зграда Народног позоришта најважнији део архитектонске целине Станка Мандића под заштитом државе као споменик културе. Изграђена је 1961. године а потом је постала део Светског лексикона архитектуре.

Радови су почели 13. новембра, а своје представе Ужичани су све до данас играли у новом Културном центру на Златибору. Ова гостовања имала су позитивне ефекте, јер је обдашње домете високе културе видела публика на тромеђи Србије, БиХ и Црне Горе.

- Потребно је нагласити да су ови радови један сегмент онога што је неопходно урадити – рекао је Зоран Стаматовић, директор Народног позоришта -  Ми имамо соствену котларницу и нажлост, користимо и даље мазут. Наш циљ је да први следећи велики пројекат буде реконструкција котларнице и почетак коришћења других енергената мање штетних по животну средину. Такође, у будућности је потребно урадити реконструкцију и изолацију крова зграде.                         

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)