ВАНДАЛИ НАПАЛИ ОБЈЕКАТ СПЦ: Оштећен Владичански двор у Новом Саду, уводи се двадесетчетворочасовни надзор

Ј. С.

09. 10. 2020. у 16:39

ВАНДАЛИ НАПАЛИ ОБЈЕКАТ СПЦ: Оштећен Владичански двор у Новом Саду, уводи се двадесетчетворочасовни надзор

Фото: Епархија бачка

ВИШЕМЕСЕЧНА медијска харанга која се води против Српске Православне Цркве кулминирала је нападом на Владичански двор у Новом Саду, у ноћи између 8.и 9. октобра када су непознати починиоци упали на градилиште и у двориште зграде административног центра Епархије бачке у којој Епископ бачки столује, живи и ради – саопштено је данас из Епархије бачке у Новом Саду.

Полиција је начинила увиђај, а због начињене штете рок за завршетак радова на рестаурацији фасаде Владичанског двора из 1901. године, иначе једног од најлепших здања у Новом Саду, биће продужен.То је саопштио Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе, чији експерти заједно са колегама из градског Завода за заштиту споменика културе надгледају радове.

Фото: Епархија бачка

- Због безбедности објекта биће уведен двадесетчетворочасовни физички надзор.Ово је атак на Двор као споменик културе, а цела ситуација је проузрокована писањем злонамерника о начину његове обнове. На сву срећу, оно што је уништено могуће је наново урадити, тако да ће тек у наредним данима бити тачно дефинисано колика је материјална штета – рекао је Вапа уз наду да ће на основу сигурсносних камера надлежни органи ући у траг починиоцима.

У саопштењу Епархије бачке се подсећа се да су поједини медији током протеклих седмица – не бирајући средства, а имајући јасан циљ – водили перфидну кампању против Епархије бачке и њеног Епископа др Иринеја Буловића. Под плаштом забринутости за културно и историјско наслеђе зграде Владичанског двора, наводи се такође из Епархије бачке, изречене су многе увреде, клевете и лажи како би се нарушило поверење у Српску Цркву, са тенденцијом на дискредитовање угледа Епископа бачког г. Иринеја.

Фото: Епархија бачка

- Иако су пласиране вести о наводној угрожености новинара појединих медија, резултат таквог „професионалног и објективног” новинарства је произвео директно угрожавање безбедности свештенства Српске Православне Цркве, а посебно, у овом случају, владике Иринеја и његових најближих сарадника. Колико су појединци били одлучни у намери да причине штету Епархији бачкој и да угрозе основно људско право на живот, имовину и слободу кретања свих лица која живе и раде у Владичанском двору, види се и из почињеног (не)дела.- наглашено је у саопштењу Епархије бачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)