НЕМА ДОМА БЕЗ АЈВАРА: Година лоша за паприку, али у Пироту све мирише на црвене специјалитете (ФОТО)

В. ЋИРИЋ

09. 10. 2020. у 13:40

УПРКОС сезони која није ишла наруку произвођачима паприке у овом крају, Пироћанци су и ове године спремили довољне количине ајвара.

НЕМА ДОМА БЕЗ АЈВАРА: Година лоша за паприку, али у Пироту све мирише на црвене специјалитете (ФОТО)

Фото. В. Ћ.

 Готово свако од двадесетак хиљада димаћинстава, има бар по 10 до 15 тегли те врсте зимнице, без којих је трпеза током зимских месеци незамислива.

- Ајварка је ове године, за разлику од парадајза подбацила. Једноставно нису јој ишли временски услови наруку, па отуда и мањи род. На зеленој пијаци комад се продавао по цени од 10 до 12 динара, а на килограм је ишла од 120 до 150 динара. То је једна од најскупљих и најзахтевнијих врста зимнице, јер је поступак припреме мукотрпан. Треба је најпре опрати, затим испећи на бубњари, ољуштити и очистити од семена, па самлети и тек тада иде на кување и пржење које траје и по неколико сати. Онда се сипа у загрејане тегле, па у подрум - каже Милованка Манић, која сваке године спреми бар по двадесетак тегли.

Домаћице у овом крају приликом куповине траже пре свега паприку из околних села као што су Крупац, Извор, Бериловац, Велики и Мали Јовановац. Тек кад ове паприке не буде више на Тијабарској пијаци, пазари се власотиначка и лесковачка која је много већа, издашнија и сочнија у односу на пиротску, која се углавном производи под ведрим небом.

- Од десетак килограма сирове паприке може се скувати пет тегли од по 750 грама ајвара, док је код пиротске паприке за исту количину ајвара потребо више зато што је "мршавија" - кажу домаћице које сматрају да цена тегле ајвара, управо због захтевног процеса и цене сирове паприке, али и великог труда ни у ком случају не може да буде нижа од 700 динара.

У целом ланцу "од њиве до трпезе", сматрају на пиротској пијаци, највећу зараду имају накупци, који превоз од неког кванташа до Пирота, наплате тако да зараде "динар на динар", а најлошије пролазе произвођачи и крајњи купци.

ЗА ЗИМНИЦУ БАР 20.000 ДИНАРА

ОСИМ ајвара домаћице у овом крају још увек спремају и друге врсте традиционалне зимнице попут парадајз салате у флаши, љут и нељут пинџур, разне врсте руских салата "живу" и "пеглану" туршију, "печи-гњечи паприку", фефероне и краставчиће у теглама, суве паприке са киселим купусом, пекмез од шљива, па онда кисели купус, али се суше и венци сувих паприка. За пристојну зимницу која ће зимус бити довољна за једну четворочлану породици потребно је бар 20.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)