УДРУЖЕЊЕ “ПЕШЧАНИК” ИЗ КРУШЕВЦА: Жене воде 5 од 6 локалних самоуправа, али их нема довољно на важним позицијама

С. БАБОВИЋ

06. 10. 2020. у 07:39

УДРУЖЕЊЕ жена “Пешчаник” из Крушевца поздравља чињеницу да су жене на челу 5 од 6 градова у Расинском округу и изражава наду да ће нове председнице општина и градоначелница Крушевца радити у интересу свих грађани и грађанки и на унапређењу родне равноправности.

УДРУЖЕЊЕ “ПЕШЧАНИК” ИЗ КРУШЕВЦА: Жене воде 5 од 6 локалних самоуправа, али их нема довољно на важним позицијама

Фото: С. Бабовић

Истовремено,како је саопштено из овог удружења,исказују исказују и забринутост због смањења броја жена на другим важним позицијима.

- У Градском већу Крушевца је, на пример, у претходном сазиву било 30 посто жена наспрам 70 посто мушкараца (односно 45 посто жена рачунајући, тадашњу и садашњу градоначелницу и њену заменицу, које су чланице Већа биле на основу функције)- износе у Удружењу жена.- У актуелном сазиву Већа, жене, не рачунајући градоначелницу, чине 22 посточланства наспрам 78 посто мушкараца.

У општини Брус свих 5 чланова Општинског већа су мушкарци, а у Варварину, од 7 именованих, само је једна жена. Мушкарац је на функцији заменика челнице Крушевца и три општине, у којима су до сада именовани заменици и мушкарци, а чине убедљиву већину и међу помоћницима челних лица у општинама Расинског округа.

- УЖ Пешчаник наставиће да прати збивања у области родне равноправности и положаја жена у округу путем ажурирања Мапе женских права, коју смо 2017. промовисале као алат за праћење промена у заједници у области положаја жена и њихове безбедности-наводи се у саопштењу,где се између осталог напомињу и очекивања од локалних самоусправа у смислу рана на унапређењу заштите жена и деце са искуством насиља.

МИРКО МИХАЈЛОВИЋ-ЈЕДИНИ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

ОСИМ у Крушевцу,где је реизбарана градоначелница Јасмина Палуровић, жене воде и општине Трстеник(Милена Турк), Варварин(Виолета Лутовац), Брус (Валентина Милосављевић), Ћићевац(Мирјана Кркић),док је само у Александровцу, реизабран мушкарац-Мирко Михајловић.Сви челници локалнох самоуправа су из СНС-а.

 


 

Фото: С.Бабовић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)