ЖЕНАМА ИНВАЛИДИМА И ФИЛМ ОД КОРИСТИ: Пројекција у Врању отворила питање остваривања права на здравље

Ј. СТОЈКОВИЋ

05. 10. 2020. у 06:34

ЖЕНАМА ИНВАЛИДИМА И ФИЛМ ОД КОРИСТИ: Пројекција у Врању отворила питање остваривања права на здравље

Фото архива

ОДБОР за људска права из Врања је, у партнерству са војвођанском организацијом названом "Из круга", те у сарадњи са Удружењем оболелих од мултипле склерозе, организовао пројекцију филма о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом и потешкоћама са којима се оне у граду под Пржаром сусрећу приликом остваривања свог основног људског права - права на здравље.

И, управо то је покренуло својеврсну лавину иницијатива за решавање бројних проблема са којима се суочавају жене са инвалидитетом намерне да остваре своја сексуална права и очувају репродуктивно здравље - од архитектонски неприступачних здравствених установа, преко ускраћивања сексуалног образовања и неприступачних информација, до укорењених стереотипа о инвалидности.

После пројекције, на ову тему су говориле Сузана Антић Ристић, из овдашњег Одбора за људска права, заменик градоначелника Врања Зорица Јовић и секретар Удружења оболелих од мултипле склерозе Гордана Стојановић, а сви учесници скупа су се сложили са проценом да још актуелна пандемија и заштиту сексуалног, односно репродуктивног здравља ставља под још већи притисак, јер је приступ постојећим услугама подршке и здравствене заштите додатно ограничен.

ПРОЈЕКАТ У ПЕТ ГРАДОВА

КАО део пројекта названог "Изградња капацитета жена са инвалидитетом за заговарање њихових сексуалних и репродуктивних права", који војвођанска организација "Из круга" реализује уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА), пројекција филма је организована још у Крагујевцу, Рашки, Темерину и Ужицу. Акција, иначе, траје до новембра ове године.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, разговарало се и о могућностима за унапређивање приступа здравственим прегледима у врањском Дому здравља, те службама за гинекологију и акушерство овдашње Опште болнице Врање. Жене са инвалидитетом су, тако, указале на чињеницу да се постојећи хидраулични сто за гинеколошке прегледе жена са инвалидитетом од почетка пандемије не користи јер се налази у - црвеној зони. А, колики је то проблем показује и процена да у Врању живи око 2.500 особа са различитим облицима инвалидитета, те да жене чине чак 90 одсто чланова Удружења оболелих од мултипле склерозе.

Фото архива

Због свега тога, најављено је потписивање Протокола са удружењима и Здравственим центром у Врању - за организовани безбедни гинеколошки и преглед дојке жена у условима пандемије, а потврђена је и спремност ужег руководства локалне самоуправе да побољша услугу названу "Помоћ у кући" - управо на захтев и према специфичним потребама особа са инвалидитетом.

Зарад унапређења сексуалних права и очувања репродуктивног здравља жена из поменуте категорије, договорено је да реализатори пројекта пошаљу ургеницију Министарству здравља са захтевом за убрзавање процедуре за монтирање лифта у кругу овдашњег Здравственог центра који би био намењен првенствено особама са инвалидитетом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)