ИЗЛОЖБА „ИЗОЛАЦИЈА КАО ИНСПИРАЦИЈА“:Геронтолошки центар у Суботици обележио Међународни дан старих

Ј.Л.

01. 10. 2020. у 22:55

ИЗЛОЖБА „ИЗОЛАЦИЈА КАО ИНСПИРАЦИЈА“:Геронтолошки центар у Суботици обележио Међународни дан старих

Фото: Архива ВН

ОТВАРАЊЕМ изложбе „Изолација као инспирација“, коју чине радови корисника Геронтолошког центра насталих у току пандемије вируса ковид 19, данас је у Гeронтолошком клубу „Центар 1“ у Суботици обележен Међународни дан старих.

Изложбу је отворила Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, подсетивши да ћемо на основу истраживања УН, 2050. године у читавом свету имати дупло више људи старијих од 60 година. 

-То свима говори колико је брига о старима значајна, колико је важно одговорити на све њихове потребе и колико је битно већ сада идемо у сусрет ономе што нас очекује за 30 година – истакла је Сузана Пауновић.

- У Србији се стари суочавају са дискриминацијом, насиљем, неретко и насиљем у својој породици, сиромаштвом... Доста тога је и урађено да би се ови проблеми свели на  најмању могу меру, али доста посла нас очекује и у наредном периоду.  Драго ми је да данас имамо прилику да видимо да су стари у једном тешком периоду успели да се организују, чувају и представе и тај део свог живота. На ту врсту њихових захтева и потреба не смемо ниједног тренутка да заборавимо.

    Радови су настали током периода када је нашим најстаријим суграђанима било забрањено да излазе напоље, те су многи од њих то време искористили стварајући креативна и занимљива и по свему особена дела. Представљен је мањи део од више од две стотине урађених радова.

   -Сви ови радови показују да ни епидемија, ни бомбардовање 1999., ни полаве 2014. године, као ни ништа слично није могло и  никада неће моћи да уништи креативни дух људи у Србији. Такође, какве год околности биле, оне неће онемогућити запослене у Геронтолошком центру да помогну корисницима да искажу своје потенцијале и оно што они јесу – поручио је Ненад Иванишевић, директор Геронтолошког центра. – Сваки овај рад је

Међу онима који су време прекратили стварајући уметничка дела је и Ана Мукић, чланица ГК „Бајнат“.

-Када нисмо могли да се дружимо у клубовима, да тамо радимо,  стварали смо код својих кућа и зато сада имамо шта да покажемо. Као што сам ја направила неколико радова, тако су и друге чланице и драго ми је да је ова изложба показала колико смо били креативни када је заиста било тешко – каже бака Ана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)