ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Град Сомбор одговоран за пуцање рингишпила

Танјуг

01. 10. 2020. у 21:51

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Град Сомбор одговоран за пуцање рингишпила

Место где је био рингишпил / Фото Ј. Бекић

ЗАШТИТНИК грађана утврдио је пропусте Града Сомбора у случају пуцања рингишпила у оближњем селу Колут због којих је у јулу повређено осморо деце.

До несреће је, како се наводи у саопштењу, дошло јер Град у актима није предвидео начине прибављања одобрења и санкције за забавне паркове на приватним површинама, наводи се у саопштењу Заштитника и додаје да управо зато деца у Колуту нису имала довољну зашиту.

Град Сомбор је, како је утврдио Заштиник, учинио пропуст, јер су одлукама прописани само услови и поступак за прибављање одобрења за постављање објеката на јавним површинама као и санкције за све који га немају.

Град није прописао ни овлашћења инспекције и комуналне полиције да контролишу привремено постављање објеката на површинама чији је власник правно или физичко лице, утврдио је Заштитник.

Због пропуста Града, деца су заштићена само када се забавни паркови постављају на јавној површини, док ангажовање и брига надлежних за безбедност деце изостаје када се објекти и уређаји постављају на површини чији је власник физичко или правно лице, као што је то било у Колуту, наводи се у саопштењу.

Заменица Заштитника грађана Јелена Стојановић најавила је да ће Сектор за права детета додатно вршити контролу јавних и приватних површина на којима су деца изложена могућем повређивању, било да су у питању игралишта, отворени градски паркови или места са објектима за забаву.

Позвала је грађане да Заштитнику укажу на сва места која могу бити потенцијална опасност за повређивање деце.

Заштитник је, како се наводи, дао рок од 30 дана Граду Сомбору да исправи пропусте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

duca

02.10.2020. 07:13

Znaci,cim je grad odgovoran NIKO NIJE ODGOVORAN!Zasto mi je ovaj sistem odgovornosti poznat?GRAD odgovoran,a stvarno odgovorni drmnuli lovu i cekaju sledecu priliku kada ce opet na nekom novom "ringispilu" da drmu lovu, ako se nesto desi ,naravno,grad ce biti odgovoran!