КАЖЊЕН СА 250.000 ДИНАРА: Бесправна сече у Националном парку „Фрушка гора“

Љ.П.

30. 09. 2020. у 13:42

У ПРЕКРШАЈНОМ суду у Новом Саду, одељењу у Беочину, кажњен је Б. Б. из Жарковца новчаном казном од 250.000 динара због бесправне сече шуме у Националном парку „Фрушка гора“, којом је прекршен Закон о заштити природе, саопштио је данас Покрајински завод за заштиту природе.

КАЖЊЕН СА 250.000 ДИНАРА: Бесправна сече у Националном парку „Фрушка гора“

ФОТО:ПЗЗП

Овај завод и инспекција Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине су како наводе,  15. јула 2019. године, заједничким надзором  констатовали да је предузетничка радња окривљеног у периоду јесен-зима 2018/2019. бесправно секла шуму на локалитету „Равни брег“, који се налази у режиму заштите првог степена Националног парка „Фрушка гора“.

Поред тога, како је саопштио ПЗЗП,  рађена је  оплодна сеча непосредно уз руб подручја под режимом заштите првог степена, без остављања заштитног појаса.

На локалитету „Равни брег“, између Црвеног чота и Беочина,  налази се заједница храста сладуна са цером, као једна од последњих очуваних шумских заједница овог типа на Фрушкој гори и Војводини. Покрајински завод за заштиту природе истиче да је очување шума, посебно оних које се налазе у подручјима под режимом заштите првог степена у Националном парку „Фрушка гора“, од изузетне важности.   

Фото ПЗЗП

- Такве шуме потребно је потпуно сачувати од било каквих облика људских интервенција, како би се у њима несметано одвијали природни процеси и опстале ретке биљне и животињске врсте – наводе у ПЗЗП.

- Из тих разлога, поред забране било какве сече у режиму заштите првог степена, прописане су и обавезе остављања заштитних појасева око њих. 

Кршење мера којима се чувају шуме на Фрушкој гори прети да наруши природну равнотежу на овом осетљивом простору, што може довести до нестанка посебно вредних шумских састојина и губитка врста које једино на оваквим местима опстају, те из тих разлога Покрајински завод за заштиту природе поздравља ову пресуду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)