СВЕ МАЊЕ ТЕЛАДИ, А ПСИ СВЕ БОЛЕСНИЈИ: Директор Ветеринарске станице у Јагодини указује на вишегодишње проблеме у Поморављу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

28. 09. 2020. у 17:45

СВЕ МАЊЕ ТЕЛАДИ, А ПСИ СВЕ БОЛЕСНИЈИ: Директор Ветеринарске станице у Јагодини указује на вишегодишње проблеме у Поморављу

Ветеринар Стефановић (десно) са пацијентом / Фото З. Глигоријевић

БРОЈ стоке у селима јагодинске општине и на територији Ћуприје из године у годину драстично опада, углавном због ниске цене млека и меса - оцењује директор Ветеринарске станице у граду под Белицом Славиша Танасковић.

У Јагодини и у Ћуприји, са око 45 села која "покрива" поменута установа, наиме, има само 3.500 крава плоткиња, а некада их је било 8.000. Слична је ситуација и са свињама...

- Од плодне јунице до телета је потребно да прођу три године, па би требало озбиљно да се размисли о томе како да се обнови сточни фонд. Свиње се брже обнављају, јер већ са девет месеци улазе у фазу репродукције и прасе се два пута годишње. Али, иако добијају од 10 до 13 прасића, ни ту ситуација није задовољавајућа - каже Танасковић, и процењује да је потребно што пре вратити задруге које ће гарантовати откуп.

У међувремену, десет овдашњих ветеринара и исто толико техничара имају све више посла око кућних љубимаца. Они су учестало постали подложни болестима попут карцинома, на пример, а све је присутнији и такозвани срчани црв - иако Јагодина досад није била ендемско подручје за ову врсту обољења. Појавила се и афричка мушица која полаже јаја око очију и унутар трећег капка, па се развија велики број веома ситних, али бројних паразита. Притом, она је још непознаница за овдашње ветеринаре, па Танасковић саветује да ако пас има проблеме са видом, најпре треба искључити поменуту мушицу.

- Комарци постају вектори многих болести паса, а срчани црв је само једна од њих. Раније је граница ове болести била до Лапова, а сада је има све више и у Поморављу, одакле се шири ка југу. Пси тешко могу да се излече, па им превентивно треба давати таблете - саветује директор Танасковић.

Танасковић (лево) стерилише пса / Фото З. Глигоријевић

Каже и то да, нажалост, још има власника који као да живе у 19. веку, па не стерилишу керуше и бацају штенце. Тек трећина њих чипује псе, али Танасковић наглашава да се ситуација у Јагодина постепено мења набоље - управо захваљујући Ветеринарској станици која је постала узор многима у околини, а после оне у Шапцу је и највећа у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)