ПОМОЋ НАДАРЕНОЈ ДЕЦИ: Градоначелник Новог Сада примио представнике Фондације Привредник

Новости онлајн

27. 09. 2020. у 00:12

ПОМОЋ НАДАРЕНОЈ ДЕЦИ: Градоначелник Новог Сада примио представнике Фондације Привредник

Фото Прес служба Града

О НАСТАВКУ и могућностима за јачање дугогодишње, плодне сарадње Града Новог Сада и Српског привредног друштва Фондације "Привредник" разговарали су јуче градоначелник Милош Вучевић и члан Градског већа Милорад Радојевић са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и професором Јовом Радићем, челницима институције са дугом и богатом традицијом и од изузетног друштвеног значаја.

Приликом сусрета у Градској кући градоначелник је подсетио да је Нови Сад, почетком деведесетих година прошлог века, активно учествовао у обнављању те доброчинитељске фондације која је свом народу на услузи више од столећа.

- Част је и привилегија када сте у прилици да помажете онима којима је то потребно.

Подржавамо рад ове Фондације годинама и трудићемо се да заједно са њеним представницима и убудуће будемо на висини задатка - поручио је Вучевић напомињући да Град тренутно стипендира 50 "Привредникових" штићеника, са по 10.500 динара месечно.

СТИПЕНДИСТИ

"ПРИВРЕДНИК" стипендира средњошколце и студенте који су најбољи у својим генерацијама и немају завидно имовинско стање.

- Помоћ је од великог значаја за њихово добро које је и добро заједнице - поручио је митрополит Порфирије.

Будући да у градском буџету има могућности за јачу подршку, он је додао да ће бити размотрено да ли да појединачне стипендије буду повећане или да се иде на већи обухват корисника.

- Та деца су сјајна, сретали смо се са њима. Они су заиста узвратили, на најбољи могући начин, тиме што су постали добри људи, марљиви, посвећени и успешни. Наша је обавеза да им помогнемо када се труде и хоће да уче, посебно због тога што имају слабије материјалне могућности - рекао је градоначелник.

СОЛИДАРНОСТ

ВИШЕ од 120 година протекло је од оснивања Српског привредног друштва "Привредник" који је, укидан и оживљаван. Током своја три живота стипендирао је више од 40.000 деце, будућих професора, лекара, инжењера и многих других професија.

Митрополит Порфирије честитао је Вучевићу поновни избор на функцију градоначелника, пожелевши му успешан рад.

Он је подсетио на историјат тог хуманитарног фонда основаног још у 19. веку, укинутог 1947. и реоснованог 1993. године у Новом Саду.

- Град Нови Сад непрестано подржава рад "Привредника". Стални је донатор Фонда, један од највећих, уз Покрајину, Републику, Српску академију наука и уметности, Матицу српску и Српску православну цркву. Захвални смо на томе и надамо се да ће сарадња бити плодотворна и убудуће - рекао је др Порфирије и подсетио да мрежа организација Фонда "Привредник" постоји у Хрватској, Босни и Херцеговини, у Републици Српској и широм градова Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)