ОТВАРАЊЕ 2022. ГОДИНЕ: Изградња моста на реци Сави код Градишке тече превиђеном динамиком

С. М.

25. 09. 2020. у 16:00

ОТВАРАЊЕ 2022. ГОДИНЕ: Изградња моста на реци Сави код Градишке тече превиђеном динамиком

Фото: Срна

ИЗГРАДЊА новог моста преко реке Саве у Градишци, који би требало тече планираном динамиком, констатовали су данас министар комуникација и транспорта у Савету министара Војин Митровић и министар саобраћаја и веза РС Ђорђе Поповић након обиласка градилишта.

Заједно са министрима, градилиште новог моста обишли су директор предузећа "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, те представници извођача "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и надзора радова Институт ИГХ из Загреба. Након обиласка градилишта поручено је да ће мост бити отворен у пролеће 2022 године.

Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза РС, рекао је да је нови мост на Сави у Градишци веома значајан јер ће мрежу аутопутева у Српској повезати са Коридором 10, а самим тим повезати Српску и БиХ са западном Европом.

Он је оценио да мост на Сави у Градишци даје нову димензију ауто-путевима у Српској, како овим који су изграђени, тако и оним чија је изградња планирана у перпсктиви.

-Драго ми је да се радови одвијају предвиђеном динамиком, због чега је вероватно да ће бити завршен и прије уговорен рока. Важно је да што раније буде изграђен и нови царински терминал у Градишци, тако да ћемо након изградње моста имати гранични прелаз са савим неопходним садржајима, нагласио је Поповић.

Фото: Срна

Министар Војин Митровић је рекао новинарима да су до сада са стране БиХ изграђена два носива стуба, док су са хрватске стране изграђене стопе стубова.

- Планирано је да мост буде завршен у прољећа 2022. године, а с обзиром да радови теку предвиђеном динамиком надам се да ће то бити остварено, нагласио је Митровић.

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић подсетио је да су радови на изградњи моста на страни РС и БиХ почели два месеца раније него на хрватској.

-Ми смо већ формирали попречни пресек моста од челика и сада следи конзолно померање према речном кориту. У наредних годину дана имамо отворен посао да се заврши монтирање челичне конструкције, прво до стубова, а за годину дана ће бити моменат када ће се на средини реке спајати два сегмента моста са обје стране, појаснио је Топић.

Фото: Срна

Руководилац радова "Интеграл инжињеринга" Радомир Гвозденовић рекао је да су временски услови и низак водостај Саве до сада погодовали градњи, те да је није било већих проблема, осим успровања одређених послова због пандемије вируса корона. Он је навео да су завршени сви условни радови за извођење челичне конструкције, те се тренутно ради заштита насипа, за шта је потребно годину дана да се слегне, па се приступа завршним радовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)