ИНВАЗИЈА ОСМАНЛИЈА - НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА: Предавање Горана Шарића на Јутјубу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В.Н.

25. 09. 2020. у 08:26

ИНВАЗИЈА ОСМАНЛИЈА - НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА: Предавање Горана Шарића на Јутјубу Културног центра Новог Сада  (ВИДЕО)

Горан Шарић/Фото: КЦНС

ПРЕДАВАЊЕ Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Османлијска инвазија на Балкан — највећа катастрофа у историји ових простора" може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Горан Шарић предавање је започео причом о Осману Газију (оснивачу османске династије) и представљањем друштвене и политичке ситуације тог времена у Ромејском царству. Након тога Шарић даље говори о Османовом сину Орхану и склапању савеза са Ромејским царством које раскида савез са царем Душаном, да би касније појаснио и разлоге због којих је дошло до Маричке битке, али и саму битку.

Предавач је детаљно образложио и описао и Косовски бој рекавши да да тај бој постаје морална вертикала и хоризонтала српског народа. Читава српска историја је водила до њега и читава српска историја иде од њега.

 У наставку предавања Шарић говори о поразу Турака код Ровиња, а затим, говорећи о династичким борбама у Европи, представља и битку код Ангоре описујући и Тамерланову замку захваљујући којој је победио Бајазита I. Предавач је говорио и о походима Мехмедa II Освајача, као и о томе по чему је значајан византијски цар Константин Драгаш. Такође, истакао је да српска државност заправо престаје 1543. године смрћу Стефана Штиљановића.

Затим  је било речи о турском заузимању Босне и Хрватске, те турском походу на Беч. На крају Шарић је закључио: „Срби у Косовском боју и у Косовском циклусу имају највећи узор који постоји. Докле год буду чували косовски завјет Срби ће опстајати, а у оном тренутку кад одустану од њега ‒ нису ни заслужили да опстану." 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

XaXaXa

25.09.2020. 09:20

@Dzo - Судећи према ономе што си начвакао на тој тзв. osisanoj latinici, ти још увек ниси стигао ни до времена Косовске битке.

Bole

25.09.2020. 08:54

Ovo je moj zaključak a drugi neka kažu šta hoće. Dok su Osmanlije ovde vladale Srbi su se mnozili i sacuvali svoju veru i tradiciju. U dvadesetom veku Osmanlija nema vise na ovim prostorima a tako počinju i Srbi da nestaju. U hrvatskoj smo statistička greska, u C.G. smo manjina, u Makedoniji, Albaniji i severu Grčke i ne postojimo. Kako vidim Bog nam je poslao Turke da nas zastite od zapadnjaka i zapanjacke hriscanske crkve.

Bocan

25.09.2020. 16:54

@Bole - Jadno je što razmišljaš kao ribica u izdvojeno barici. Turci su jedna od najvećih pošasti. Turčin da bi samo zagrejao noge, ubijao je Srbina i razrezao mu trbuh i u njih stavio noge. Žene su silovali, pa su majke tu decu da ile... Sve zanatlije,školovanje ljude, vodili su put Azije. Decu otimali... Nismo mi nestajala već su se pravili genocid i nad nama. I danas zapad i njihovi pomagači kidišu čim im se ukaže prilika. Ljudi koji razmišljaju kao ti pružaju im takvu priliku. Mi ostali pokušavamo da im se suprotstavimo...