КРСТОВИ ПОНОВО НА РАСКРШЋИМА: Уништавали су их у Србији, а у овом месту их и даље има

В. МИТРИЋ

21. 09. 2020. у 07:10

КРСТОВИ ПОНОВО НА РАСКРШЋИМА: Уништавали су их у Србији, а у овом месту их и даље има

Фото В. Митрић

ДРВЕНИ крстови на сеоским раскршћима у Јадру, као и по читавој Србији, масовно су уништавани одмах после Другог светског рата, а највише крајем пролећа и почетком лета 1945, што је био случај и у селима Руњани и Грнчари, у лозничком крају.

Пре тога, стајали су деценијама - од насељавања овдашњих људи, највише из Старе Херцеговине, и били су места саборовања, забаве и дружења. Ту су се о Петровдану палиле лиле, а крај ових белега су обавезно застајале и погребне поворке, на путу до "вечне куће", која се у овом крају одувек налази крај друма који од Лознице води ка Ваљеву...

Људи из поменутих села још памте да су "револуционарни вандали", тада једва двадесетогодишњаци - мада неписмени или полуписмени - потом експресно постајали возачи, трговци, активни или резервни официри, матичари, службеници у општински и државним предузећима, руководиоци по школама. Кажу, за рушење крстова им се власт одуживала и касније - од тога да им синови војни рок служе ближе завичају, до запослења у најбољим државним фирмама и службама.

Времешнији житељи Руњана, међутим, тврде и то да су готово сви који су ударили на религију касније доживели велике породичне трагедије - од ране смрти чланова породица, до останка без потомства - али су сви дочекали дубоку старост. И, никада се нису покајали...

Сада је Руњанац Слободан Ћосић, који је дуго живео у Аустралији - као човек који је остао посвећен Богу, роду и отаџбини, попут својих предака - платио је да се на раскршћима у Руњанима и Грнчари ураде крстови од нерђајућег материјала, што је брзо и ваљано учињено, па је традиција коначно обновљена, макар и после више од седам деценија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zoks

21.09.2020. 08:14

Fino je i kada se izgradi kapela sa ikonom nekog svetca na početku sela, na raskrsnici, na brdašcu i sa prezimeno porodice koja slavi tu slavu ili je na dan nekog svetca sačuvao život, ozdravio itd. To je hrišćanska tradicija. Tako je na zapadu, samo što su nam tu tradiciju uništili komunisti.