АЈВАР САМО НА КАШИЧИЦУ: Због чега је цена чувене лесковачке паприке скочила на пијацама

И. МИТИЋ

21. 09. 2020. у 11:00

ПОНУДА на Кванташкој пијаци у Лесковцу је значајно мања од прошлогодишње, па се очекује да цена паприке у предстојећој сезони спремања ајвара буде и већа.

АЈВАР САМО НА КАШИЧИЦУ: Због чега је цена чувене лесковачке паприке скочила на пијацама

Фото И. Митић

Јер, тренутно за килограм прве класе куртовке, паприке од које се спрема ајвар, треба издвојити између 70 и 80, док је друга класа за 30 динара јефтинија. На овакво стање су, сазнајемо, утицали неповољни услови за производњу и болести које произвођачи, због лошег времена, нису успели да благовремено сузбију...

У међувремну, накупци у лесковачком крају већ сада "ајварку" продају по 100 динара, а купци у шали кажу да се такозвани српски кавијар и ценовно приближава оном правом. Међутим, произвођачима није до смеха, јер су ове године остали без половине очекиваних приноса, а на поједним парцелама они су и - десетковани.

- Ове године готово да нећемо имати шта да беремо. Роба је лоша и са нешто више од хектара, што је лане донело око 50 тона паприке, сада неће бити ни десет одсто очекиваног приноса. Први и други род су толико подбацили, да су неки произвођачи већ заорали своје засаде - каже директор винарачке задруге "Зелена звезда" Ђорђе Мицић.

НЕПРОМЕЊЕНА ЦЕНА

ГОТОВ ајвар вероватно неће поскупети. Наиме, произвођачи кажу да би могли да траже и хиљаду динара, али то нема ко да плати, па су приморани да се уклапају у платежну моћ купаца. Зато ће, кажу, цена остати као и лане - до 600 динара по тегли, а муштеријама саветују опрез, јер ће ове године на тржишту владати "лов у мутном". Прави лесковачки ајвар је онај са заштићеним географским пореклом, а таквих произвођача је у овом крају тек неколицина.

Због лошег времена, десетак дана је каснио и сам почетак бербе, а кишни јун је биљкама донео "стрес" и лоше опрашивање, од чега се нису опоравиле ни када је стигло тек мало лепше време.

- У старту смо имали бактерозу, а крајем јула и почетком августа нам је велике проблеме правио кукурузов пламенац. На све то, дани су били кишни, па нисмо могли да прскамо усеве и тако смо остали без значајног дела приноса - објашњава Јовица Стојковић из Навалина.

Његова породица је са три хектара на отвореном очекивала око 150 тона куртовке, али ће им род бити преполовљен. Стојковићи су тек почели бербу и верују да ће, упркос свему, лесковачки повртари задовољити потребе домаћег тржишта. Томе ће допринети и релативно бољи род који имају произвођачи "ајваруше" под пластеницима. Међутим, њихова понуда ни изблиза није довољна да подмири све потребе купаца...

- Кишна година је добра за кукуруз, али то значи да паприке неће бити. Она тражи сунчане дане, мада воли и воду, али дозирано, из наводњавања. Нажалост, време је погодовало и појави већег броја болести и штеточина - објашњава Јелена Стојиљковић која је саветодавац за повртарство и ратарство у Пољопривредној и саветодавној стручној служби из Лесковца, где се паприка за ајвар производи на око 500 хектара, од чега тек петина у заштићеним условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)