ДАНИ КРАЈИШНИКА У СЕЧЊУ: Босански лонац и бацање купуса са рамена

Б.Г.

20. 09. 2020. у 09:41

ДАНИ КРАЈИШНИКА У СЕЧЊУ: Босански лонац и бацање купуса са рамена

Фото: С.Младеноски

ДАНИ Крајишника, села у општини Сечањ, недалеко од Зрењанина, четврти пут су по традицији одржани, уз популарни "Босански лонац" у организацији Асоцијације жена из овог места.

Због актуелне ситуације са корона вирусом, манифестација је овог септембра одржана у дворишту Дома пензионера у центру села, а за најбољи босански лонац, такмичило се девет удружења жена домаћица, за које су  домаћини обезбедили кисели купус,  док су такмичарке са собом понеле све остале састојке и зачине, за ово традиционално јело, које су кувале у котлићима.


Најбољи босански лонац пи оцени жирија, али и многих који су га пробали, скувале су даме из удружења „Бокински бисери" из села Бока, друго место припало је вредним домаћицама из Руског Села, док је трећи по квалитету, био босански лонац, који су припремиле даме из Честерега, а штанд са различитим домаћим ђаконијама који су приредиле жене из Банатског Деспотовца, био је убедљиво најлепше уређен.

Осим привлачних мириса из босанског лонца, док се јела тихо крчкало у котлићу, даме су се такмичиле у две спортске дисциплине, у бацању купуса са рамена, најуспешније су биле жене из Башаида,друго место освојиле су даме из Банатског Деспотовца, а треће из Руског Села.

 У скакању у џаковима победиле су жене Руског Села, њима уз раме биле су из Асоцијације ђена из Банатског Деспотовца, а треће место припало је Удружењу жена из Честерега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kiza

20.09.2020. 10:35

Нити разумем "крајишнике", нити оне који извештавају о њиховим интерним скуповима. Ако су као што тврде Срби, разумео бих да оваква окупљања организују у иностранству! Међутим, очигледно је да они Србију не доживљавају као своју Домовину у коју су се коначно, након пар векова вратили, већ напротив - Србија је за њих очито страна земља! Тако уместо да се врате прађедовини и обичајима предака, они форсирају усвојено у туђини као своје! Такође је очигледан њихов потцењивачки однос према нама "домаћим" Србима, као и према православљу! Очигледно себе сматрају за вишу расу па се зато (бар већина њих) и не друже са нама, већ искључиво између себе (пример из прве руке, комшија се не дружи ни са ким из зграде, долазе му само "његови", сваки божји дан)! Само кажем....