УПРКОС ТЕШКОЋАМА, 1.000 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА: Рекордан број запослених у Новом Саду, повећање искључиво у приватном сектору

З.Грумић

05. 09. 2020. у 08:34

УПРКОС негативним економским последицама пандемије вируса корона, на подручју Града Новог Сада бележи се највећи број запослених последњих година, пре свега захваљујући јачању привредних активности, посебно оних у такозваном приватном сектору.

УПРКОС ТЕШКОЋАМА, 1.000 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА: Рекордан број запослених у Новом Саду, повећање искључиво у приватном сектору

Илустрација / Фото Д.Дозет

То је ових дана, у разговору са новинарима, истакао градоначелник Милош Вучевић, констатујући да су актуелни економски показатељи Града веома добри, посебно ако се узму у обзир тешки услови у глобалном погледу.

- Нико не прича бајке, нити да теку мед и млеко, али чињеница је да, захваљујући одговорном односу Новосађана према својим радним и финансијским обавезама, као и много снажнијој привреди, имамо стабилан градски буџет, односно добре приходе и рекордан број запослених, од готово 160.000.

Последњих неколико месеци, који се поклапају са последицама пандемије и применом различитих мера подршке привреди како би што лакше превазишла тешки удар, у Новом Саду је отворено више од 1.000 нових радних места, а то повећање броја запослених забележено је искључиво у приватном сектору.

ДЕФИЦИТ

ГРАД Нови Сад нема довољан комуналних милицајаца, ако се има у виду број становника од око 400.000 и додатна овлашћења која је та служба добила. - Када зовемо комуналну милицију и кад не могу да изађу на све своје задатке јер нема довољно запослених, онда ћемо тврдити да нам фали тај кадар, а кад би их било више, онда онда би опет неко рекао да превелики број људи запошљавамо у јавном сектору - додаје Вучевић.

Тим егзактним показатељима, како је додао градоначелник, оповргавају се она уврежена мишљења да сви траже државни посао и да је константно на делу страначко запошљавање.

- У последњих пет година у Новом Саду имамо смањење броја запослених у јавном сектору за 662 радна места, а раст у приватном сектору од неколико хиљада новозапослених. Знам да нико не може да убеди грађане Србије да нема масовног запошљавања у државним фирмама и службама, али подаци говоре другачије.

С друге стране, потребе многих сектора, одлив кадрова последњих година и други разлози захтевају отварање нових радних места и у државном, односно јавном сектору, нарочито у просвети и здравству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)